Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastouder moet 100 uur werken voor registratie

De legekosten blijven onnoemelijk hoog voor gastouders. Het Noordhollands Dagblad berekende dat een gastouder in de gemeente Purmerend 100 uur moet werken om alleen al de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) te kunnen betalen.
Gastouder moet 100 uur werken voor registratie
Foto: ANP Photo

Niet alleen in Purmerend, ook in andere gemeenten is het tarief voor registratie in het LRKP gestegen. Gemeenten die voorheen nog geen leges hieven, doen dat vanaf dit jaar wel. Enschede is hiervan een voorbeeld. Eén van de oorzaken zijn de verhoogde tarieven van sommige GGD’en.

Hogere tarieven

In Purmerend zagen burgemeester en wethouders zich gedwongen het tarief daarom te verhogen. Anders zou de gemeente geld moeten toeleggen op een inschrijving. Een simpele rekensom van het Noordhollands Dagblad leert dat een inschrijving in het register (in Purmerend kost dit 476 euro) een gastouder 100 uur werken kost. De inschrijving voor gastouderbureaus, kinderdagverblijven, bso’s of peuterspeelzalen ligt  in veel gevallen nog hoger.

Starters

Het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen bestaat sinds 2010. Zonder een inschrijving in het register ontvangen ouders geen kinderopvangtoeslag. Het effect is dat sommige gastouders (die alleen moeten opdraaien voor de inschrijvingskosten) niet gaan starten. In de gemeente Purmerend, die in 2012 begon met het heffen van leges, is duidelijk te zien dat het aantal inschrijvingen sindsdien is ingezakt. Van de 326 ingeschreven adressen in Purmerend, zijn er elf in 2013 ingeschreven. Ook de verslechterde marktomstandigheden hebben hierop invloed gehad.

Bekijk hier een overzicht van leges in 2013

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een gastouder kan meer verdienen; overheidsvergoeding rechttrekken met vergoeding kinderdagverblijven en gastouders loskoppelen van het veel te dure gastouderbureau alias: administratiekantoor. De zelfstandig gastouder dezelfde aftrekposten geven als ieder ander ondernemer, nu kan de gastouder slechts in beperkte mate bedrijfskosten opvoeren en zelf geen gebruik maken van een andere gastouder met recht op kinderopvangtoeslag. Gas, water en licht zijn niet opvoerbaar, eveneens als bedjes en de box. Pas dan kan de gastouder ondernemen zoals ieder ander ondernemer in Nederland. Eens dat de registratiekosten wat hoog zijn, maar deze zijn nog altijd wél aftrekbaar als zijnde bedrijfskosten…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.