Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fraudeurs kinderopvangtoeslag opgepakt

Het FIOD en het Functioneel Parket hebben invallen gedaan om fraude met kinderopvangtoeslag op te sporen. Hierbij zijn zeven personen aangehouden, en één kinderdagverblijf en gastouderbureau zijn gesloten.
fraude kinderopvangtoeslag
Met de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks voor miljoenen euro's gefraudeerd. Wie wordt gesnapt

Bij de omvangrijke actie afgelopen week in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag en Amsterdam werden zeven personen opgepakt die worden verdacht van het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag, zo meldt het AD. Het betrokken kinderdagverblijf en gastouderbureau hebben volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie samengespannen met ouders om de fiscus op te lichten. Met de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks voor miljoenen euro’s gefraudeerd. Wie wordt gesnapt, moet elke cent terugbetalen.

Verstopt

De eigenaar van een kinderdagverblijf in Amsterdam wordt ervan beschuldigd meerdere aanvragen voor kinderopvangtoeslag te hebben verzorgd, terwijl die kinderen in werkelijkheid niet naar de opvang gingen. De administratie van die aanvragen bleek vakkundig verstopt in een speldoos van Dokter Bibber.

Brancheorganisatie

Leo Houwen, voorzitter Brancheorganisatie Kinderopvang zegt geschrokken te zijn van het nieuws: ‘Tegelijkertijd zijn we ook blij dat fraudeurs tegen de lamp lopen. Dit komt door effectief optreden van de Belastingdienst en het ministerie waarmee we intensief samenwerken. Fraude en fouten zijn inmiddels sterk verminderd. De laatste jaren zijn regels aangescherpt en is het toezicht geïntensiveerd. Juist door deze maatregelen komen nu de rotte appels tevoorschijn. Naar schatting bedraagt het percentage fraude op kinderopvangtoeslag minder dan 2 procent. Fraude tot nul reduceren is helaas onmogelijk. Feit is wel dat fraude de sector geen goed doet.’

Gastouders

Naast de acties van de FIOD heeft de Belastingdienst afgelopen week tientallen adressen bezocht van kinderopvanginstellingen, gastouderbureaus en gastouders. Onderzocht werd of het aantal aangevraagde uren kinderopvang klopte. Ook waren er rechtszittingen van fraudezaken, waarbij toeslagbedragen tot 400.000 euro bleken verduisterd.

Met enige regelmaat komt grootscheepse fraude aan het licht. Zoals die van Kinderopvang de Parel in Capelle aan den IJssel >>

Toezicht

Sinds 2011 moeten gastouderbureaus juist toezicht houden op de juiste besteding van belastinggeld. De opvang van kinderen via gastouders, vaak binnen de eigen familie, was fraudegevoelig. Ouders gaven meer uren op dan daadwerkelijk was opgepast en streken zo te veel toeslag op.

Belastingdienst

Die praktijken heeft de Belastingdienst inmiddels vrijwel een halt toegebracht. Een intelligent computersysteem pikt fraudeurs er steeds sneller uit. Bij twijfel wordt eerst onderzoek gedaan, voordat er geld wordt uitgekeerd. Wie meer oppasuren invult dan het gastouderbureau, loopt vrijwel zeker tegen de lamp.

Bron: AD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.