Bij de omvangrijke actie afgelopen week in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag en Amsterdam werden zeven personen opgepakt die worden verdacht van het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag, zo meldt het AD. Het betrokken kinderdagverblijf en gastouderbureau hebben volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie samengespannen met ouders om de fiscus op te lichten. Met de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks voor miljoenen euro’s gefraudeerd. Wie wordt gesnapt, moet elke cent terugbetalen.
Verstopt
De eigenaar van een kinderdagverblijf in Amsterdam wordt ervan beschuldigd meerdere aanvragen voor kinderopvangtoeslag te hebben verzorgd, terwijl die kinderen in werkelijkheid niet naar de opvang gingen. De administratie van die aanvragen bleek vakkundig verstopt in een speldoos van Dokter Bibber.
Brancheorganisatie
Leo Houwen, voorzitter Brancheorganisatie Kinderopvang zegt geschrokken te zijn van het nieuws: ‘Tegelijkertijd zijn we ook blij dat fraudeurs tegen de lamp lopen. Dit komt door effectief optreden van de Belastingdienst en het ministerie waarmee we intensief samenwerken. Fraude en fouten zijn inmiddels sterk verminderd. De laatste jaren zijn regels aangescherpt en is het toezicht geïntensiveerd. Juist door deze maatregelen komen nu de rotte appels tevoorschijn. Naar schatting bedraagt het percentage fraude op kinderopvangtoeslag minder dan 2 procent. Fraude tot nul reduceren is helaas onmogelijk. Feit is wel dat fraude de sector geen goed doet.’
Gastouders
Naast de acties van de FIOD heeft de Belastingdienst afgelopen week tientallen adressen bezocht van kinderopvanginstellingen, gastouderbureaus en gastouders. Onderzocht werd of het aantal aangevraagde uren kinderopvang klopte. Ook waren er rechtszittingen van fraudezaken, waarbij toeslagbedragen tot 400.000 euro bleken verduisterd.

Met enige regelmaat komt grootscheepse fraude aan het licht. Zoals die van Kinderopvang de Parel in Capelle aan den IJssel >>
Toezicht
Sinds 2011 moeten gastouderbureaus juist toezicht houden op de juiste besteding van belastinggeld. De opvang van kinderen via gastouders, vaak binnen de eigen familie, was fraudegevoelig. Ouders gaven meer uren op dan daadwerkelijk was opgepast en streken zo te veel toeslag op.
Belastingdienst
Die praktijken heeft de Belastingdienst inmiddels vrijwel een halt toegebracht. Een intelligent computersysteem pikt fraudeurs er steeds sneller uit. Bij twijfel wordt eerst onderzoek gedaan, voordat er geld wordt uitgekeerd. Wie meer oppasuren invult dan het gastouderbureau, loopt vrijwel zeker tegen de lamp.
Bron: AD