Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Bso-eigenaren frauderen opnieuw met “gratis” opvang

Gratis kinderopvang bestaat niet. Toch adverteerden twee eigenaren van een buitenschoolse opvang in Zoetermeer met deze aanbieding. In werkelijkheid werden er meer uren opvang opgeschreven dan er plaatsvonden. Frappant is dat deze ondernemers eerder dezelfde truc hebben uitgehaald, waarbij ze ouders voor duizenden euro dupeerden. Desondanks kon het duo opnieuw toeslaan.
Bso-eigenaren frauderen opnieuw met
Foto: ANP Xtra

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) deed een inval en heeft de administratie in beslag genomen. Zij verdenkt de twee eigenaren van een bewust frauduleuze constructie. De 34-jarige man en 43-jarige vrouw dienden voor hun klanten meer dagen opvang in bij de Belastingdienst, dan dat het kind daadwerkelijk aanwezig was. Als er 5 dagen werden opgegeven en er 3 dagen werd opgevangen, kregen de ouders voor 2 extra dagen aan kinderopvangtoeslag terug. Met dat extra geld kon de volledige opvang van 3 dagen worden gefinancierd. Ouders hoefden niks bij te betalen.

Zelfde trucje

Hoe kunnen de twee eigenaren tweemaal hetzelfde trucje uithalen? Die vraag werpt zich op nu het duo tegen de lamp is gelopen. De vorige keer benadeelden de man en de vrouw ouders in Capelle aan den IJssel en Zoetermeer met verzonnen opvang bij kinderopvangorganisatie De Parel. Ouders moesten vervolgens een flinke naheffing betalen, soms van 13 duizend euro. Zij vonden dit niet terecht omdat ze verkeerd geïnformeerd waren. Nota bene hun basisschool zou de ouders geadviseerd hebben om met de bso in zee te gaan. Lees meer over deze zaak >>

Verantwoordelijkheid

Al eerder waren er kinderopvangorganisaties die met deze constructie probeerden klanten te werven en de Belastingdienst om de tuin te leiden. De Belastingdienst is sindsdien alert op fraude. Niet alleen de twee eigenaren plegen fraude, ook de ouders zijn verantwoordelijk. Als ouders onrechtmatig kinderopvangtoeslag hebben ontvangen, moeten zij deze bedragen terugbetalen aan de Belastingdienst.

Bestuurlijke boete

Onlangs reageerde staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes op Kamervragen over fraude met kinderopvangtoeslag. Hij bevestigde dat ouders inderdaad zelf verantwoordelijk zijn voor onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag, maar ook de frauderende organisatie wordt aangepakt. Wiebes: ‘Indien blijkt dat een kinderopvanginstelling medeplichtig is aan het aanvragen van een onjuiste kinderopvangtoeslag of dit heeft uitgelokt, kan sinds 1 januari 2014 de Belastingdienst deze instelling een bestuurlijke boete opleggen. Ook kan de kinderopvanginstelling aansprakelijk worden gesteld.’

In de eerste helft van 2014 werd al voor een bedrag van 228 miljoen euro gefraudeerd met kinderopvangtoeslag. Fraude met kinderopvangtoeslag wordt soms ook buiten de kinderopvangorganisatie om gepleegd. Zo ontving een criminele bende in 2013 nog voor 200 duizend euro aan kinderopvangtoeslag, omdat het toeslag aanvroeg voor tweelingen die helemaal niet bestonden. Lees meer

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Om te schenken hoef je geen prive relatie met iemand te hebben. Je mag ook aan derden schenken volgens de schenkingswet. Ook hier geldt natuurlijk wel dat het belastingvrije bedrag niet overschreden wordt. Waarom mag ik wel schenken aan een buurman die het financieel wat minder heeft en niet aan kinderen/ouders die bij mij op de opvang zitten en het financieel niet breed hebben?

  3. Beste allemaal,
    Het schenken waarover gesproken is het schenken in de zin van de belastingwetgeving en wel een schenking van een ouder naar zijn eigen kinderen. Daarbij mag uiteraard het belastingvrije bedrag niet overschreden worden, dus ook niet als er in dat zelfde jaar een meevaller is bij de ouders. Deze schenkingen tellen gewoon mee, en het maakt daarbij niet uit wat bij de schenker de bron van het geld is. Deze regels omtrent schenken in de 1e graad gaan uiteraard niet op voor kindcentra richting vraagouders, dat moge duidelijk zijn.
    Deze schenkrechten worden dus wel eens toegepast in gevallen waar de gastouder de ouder van de vraagouder is, en is toegestaan als de ouder de eigen bijdrage in de opvangkosten in eerste instantie zelf heeft voldaan.

  4. Beste I de Wekker, E.L. Borsje en andere geïnteresseerden. Dit is wel een lastige kwestie inderdaad. Wij publiceerden onlangs dit artikel: https://www.kinderopvangtotaal.nl/Gastouderopvang/Actueel/2013/11/Schenking-eigen-bijdrage-kinderopvang-toch-toegestaan-1410383W/
    Hierin staat dat het schenken van geld aan vraagouders inderdaad is toegestaan. Het ging hier om grootouders die als gastouders op hun kleinkinderen pasten. Het heeft flink wat rechtszaken gekost, maar uiteindelijk hebben de gastouders gelijk gekregen en hoefden de ouders toch geen kinderopvangtoeslag terug te betalen.
    Je zou denken dat zo’n uitspraak ook geldt voor kinderopvang binnen kindercentra waarbij een constructie als in Zoetermeer middels een schenking inderdaad wel legaal zou zijn geweest. Ik denk dat een rechter wel een oordeel heeft over wanneer een schenking oprecht is en wanneer het wordt gebruikt om fraude te plegen. Op zo’n grote schaal onterechte kinderopvangtoeslag aanvragen en het vervolgens schenken aan een hele groep ouders (waar geen privé-relatie mee is), lijkt mij zeer discutabel. Ik denk dat geen rechter daarmee akkoord zou gaan.

  5. Ja helemaal mee eens ELBorsje. Maar via de schenkingswet kun je ouders dus wel iets terug geven. Iedere nederlander mag een ander iets schenken. Hoeft niet perse familie te zijn. Schenken staat helemaal ”los” van de kinderopvang toeslag. Hier is volgens mij niets illegaals aan. Ik ken kinderen (die gebruik maken van opvang) waarvan ik weet dat de ouders het financieel zwaar hebben. Als je deze gezinnen geld zou willen schenken moet dat volgens mij mogen. Ik heb dit zelf nog niet gedaan maar denk er wel over na. Misschien kan iemand van Kinderopvang totaal hierop reageren.

  6. helaas mag een kinderopvang officieel niets schenken. zelfs als ik b.v. de eerste paar maanden ouders luiers zou willen schenken voor thuis, behoren ze dit te verrekenen met hun kinderopvang rekening. Stel ik geef een ouder 100 euro luiers per maand dan moeten de ouders di bedrag dus in mindering brengen op hun kinderopvang kosten,
    daarmee zakt het uurtarief en daarover krijgen ze dan vergoeding. Iets geven aan ouders kan dus niet zo makkelijk. wat betreft de constructie van ouders hun eigen bijdragen terug geven ben ik daar blij om, immers een kleine ondernemer kan dit niet doen. Echter dat je helemaal niets kan geven/mag geven??? misschien is het een idee van de overheid om te zeggen dat je op jaarbasis bv 5% van de eigen bijdragen mag terug schenken en dit voor iedereen gelijk te trekken. Als ondernemer wordt je nu al bijna bang om een kind een verjaardag/sinterklaas cadeau te geven

  7. Het zou vanuit de branche organisatie wel eens prettig zijn als men liet weten wat je als ondernemer nu wel of niet mag doen. Er zijn diverse gastouderbureaus die ouders en gastouders er op attenderen dat een bedrag schenken volledig legaal is. Die adverteren er ook zelfs mee. Het maakt dan niet uit dat het geschonken bedrag toevallig ongeveer net zo groot is als de eigen bijdrage. De ouders moeten het eerst alleen zelf betalen. Als de bso in het stuk hierboven een bedrag had geschonken aan de ouders ipv korting geven, dan was het geen fraude geweest.

  8. Dat ze het truukje konden herhalen is inderdaad zeer vreemd, immers – een houder moet een VOG kunnen overleggen…
    Een bestuurlijke boete vind ik persoonlijk veel te mild, gezien dit soort praktijken een smet werpt op de branche, waar de meesten hun uiterste best doen om kwaliteit te bieden en naar eer en geweten handelen een vanzelfsprekende zaak vinden…

  9. In de gastouderopvang komt gratis kinderopvang al vaker voor. Alleen daar wordt geen korting gegeven, maar geeft de gastouder de eigen bijdrage terug als schenking. Schenken is legaal, korting geven niet.Tja volgens mij is het in beiden gevallen hetzelfde. Het wordt tijd dat de overheid de kinderopvang weer betaalbaar maakt voor iedereen. Dan krijg je dit soort constructies niet meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.