Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV verwacht 4.000 stakers op het Malieveld

Op dinsdag 14 september wordt gestaakt bij 660 kinderopvanglocaties verspreid over het land. Naar verwachting van de FNV leggen ten minste 4000 medewerkers van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en de VVE die dag het werk neer om op het Malieveld in Den Haag te demonstreren.
Op 1 juli waren er al stakingen in Amsterdam. Foto: Rob Cornellise

De staking is een protest tegen het cao-akkoord van werkgeversorganisaties BK en BMK en vakbond CNV, waarin volgens de FNV geen goede afspraken staan om op korte termijn de werkdruk aan te pakken. Tegelijkertijd met de bijeenkomst in Den Haag komen ongeveer 300 stakers in Assen bijeen en 150 stakers in Weert die via een videoverbinding in contact staan met het Malieveld. Het aantal stakers kan nog toenemen, omdat zij zich ter plekke registreren.

De staking is een vervolg op de eerste landelijke stakingsdag op 8 juli in Nieuwegein, waar 3000 medewerkers op af kwamen. ‘En het aantal boze medewerkers groeit nog steeds’, zegt Debbie van Leiden, bestuurder van FNV Kinderopvang.

BK en BMK

De BK en BMK gingen niet in op de uitnodiging van de FNV om op het Malieveld met de kinderopvangmedewerkers in gesprek te gaan. Van Leiden: ‘De werkgevers blijven voor de werkdrukverlaging alleen maar naar Den Haag wijzen, terwijl ze zelf ook al concrete maatregelen kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van groepshulpen, zodat de pedagogisch medewerkers hun tijd daadwerkelijk aan de kinderen kunnen besteden in plaats van aan administratie of de vuile vaat.’

Overleg SZW

Vorige week hebben alle betrokken partijen een overleg gevoerd op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘Er is vooralsnog alleen over een proces gesproken,’ aldus Debbie van Leiden. ‘Het is goed dat SZW hiermee aan de slag gaat, maar we starten wéér met een nieuw onderzoek naar de werkdruk, wat enorm veel tijd gaat kosten. De werkgevers kunnen er naast dat traject ook nu al voor kiezen om in de cao afspraken voor verlaging van de werkdruk op de korte termijn vast te leggen. Als er nu niet snel verbeteringen op werkdruk komen, is de sector leeggelopen voordat SZW met een nieuw voorstel komt.’

Peiling FNV

Werkdruk is in de sector zorg en welzijn de belangrijkste reden om van baan te veranderen, blijkt uit een recente peiling van FNV. Voor gemiddeld 50 procent van de deelnemers is werkdruk de belangrijkste reden om ander werk te willen zoeken. En van alle branches is dat percentage in de kinderopvang het hoogst; 69% gaf aan vanwege de werkdruk een baan buiten de sector te overwegen.

De lijst met deelnemende locaties is hier te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.