Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

FNV-leden akkoord met nieuwe cao Kinderopvang

83 procent van de werknemers in de kinderopvang, die lid zijn van de FNV, is akkoord met de nieuwe cao Kinderopvang. 'Naast een structurele loonsverhoging van 5,5%, zijn ze blij dat er weer een eindejaarsuitkering is en dat er aandacht wordt besteed aan de hoge werkdruk en de werk-privébalans.'
AdobeStock

Medewerkers in de kinderopvang krijgen in de cao-looptijd van 18 maanden een structurele loonsverhoging van minimaal 5,5 procent. Per 1 januari 2020 krijgen medewerkers een structurele loonsverhoging van 3 procent.

Eindejaarsuitkering

Nieuw is dat medewerkers in de kinderopvang vanaf 2020 nu ook een eindejaarsuitkering van 2 procent krijgen. Ook ontvangen medewerkers vanaf 1 januari 2021 een extra bedrag van 12 euro bruto per maand (op basis van fulltime). Dat komt neer op een jaargemiddelde van 3,67 procent.

Stagiairs

Ook voor stagiairs zijn er afspraken gemaakt: zij hebben weer recht op een stagevergoeding. Voorheen was dit nog optioneel en aan de werkgever om te bepalen.

Werkdruk

Om de werkdruk te verminderen in de kinderopvang, zijn er meer groepsgebonden uren afgesproken: deze zijn van 37,5 uur naar minimaal 46 uur per fte per jaar, per vestiging gegaan. In deze uren kunnen pedagogisch medewerkers werkzaamheden doen buiten de groep zonder dat dit ten koste gaat van de aandacht voor de kinderen en de kwaliteit van de opvang. In deze uren worden werkzaamheden gedaan zoals administratie, teamoverleg, oudergesprekken en het voorbereiden van activiteiten.

Werk- en privébalans

Ook is het levensfasebewust personeelsbeleid ingevoegd. Per jaar kunnen kinderopvangmedewerkers 138 doorbetaalde uren sparen en opnemen om de balans tussen werk en privé goed te houden. Denk hierbij aan ouderschapsverlof en mantelzorg, minder werken of eerder stoppen voor de pensioengerechtigde leeftijd.

Overige afspraken

Overige afspraken die zijn gemaakt: het recht op onbereikbaarheid, een beperking van het aantal locaties voor oproepkrachten, de invoering van een beroepscode en afspraken over het scholen van werknemers. Tot slot zal er een werkgroep komen waarin afspraken over functiedifferentiatie verder worden uitgewerkt.

Leden positief

‘De leden zijn zeer positief over het behaalde resultaat’, zegt Debbie van Leiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Naast een structurele loonsverhoging van 5,5 procent, zijn ze blij dat er weer een eindejaarsuitkering is en dat er aandacht wordt besteed aan de hoge werkdruk en de werk-privébalans.’

Onlangs behaalden de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV en werkgeversorganisaties BK en BMK een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de 100.000 kinderopvangmedewerkers in Nederland.

Branchepartijen

De BK en BMK lieten eerder al weten tevreden te zijn over de nieuwe cao. ‘Het is een evenwichtig en eigentijds pakket aan afspraken, dat recht doet aan de ontwikkelingen in onze sector en oog heeft voor de belangen van zowel werkgevers als medewerkers,’ aldus de werkgeversorganisatie.

De BMK voegt hieraan toe: ‘Met deze afspraken geven we blijk van waardering voor de inzet en professionaliteit van medewerkers in de kinderopvang. Met de loonsontwikkeling die we zijn overeengekomen, blijven we in de pas lopen met andere aanverwante sectoren, zoals zorg en welzijn.’

Bron: FNV

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Per wanneer gaat dit met terugwerkende kracht in. Aangezien ik hier niets van heb gezien op mijn salaris van April. Als dit in maart is goedgekeurd zou je verwachten dat de nieuwe cao van de kinderopvang in april toch wel verrekend zou worden. Weet iemand daar meer over of ligt dit nu stil?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.