Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flyer: wat te doen bij vermoeden van zedenmisdrijf of fysiek geweld door medewerker?

Weet jij dat je contact moet opnemen met de vertrouwensinspecteur als je een vermoeden hebt van een zedenmisdrijf of van fysiek geweld door een medewerker tegen een kind in de kinderopvang? Nog onvoldoende houders weten dit volgens de Rijksoverheid. Daarom heeft de onderwijsinspectie een flyer gemaakt.
geweld misbruik kind
Beeld: AdobeStock

De flyer die de Inspectie van het Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gemaakt, wordt verstuurd naar alle scholen, besturen, kinderopvanglocaties en houders van kinderopvangvoorzieningen en gastouderbureaus. Maar de flyer is ook op de site van de Inspectie van het Onderwijs te vinden en te downloaden.

Contact met vertrouwensinspecteurs

Als bestuurders, werkenden, ouders of kinderen/leerlingen/studenten in het onderwijs of de kinderopvang te maken krijgen met:

  • mogelijke seksuele intimidatie en seksueel misbruik
  • psychisch en fysiek geweld
  • discriminatie en radicalisering

kunnen ze contact opnemen met de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs.

Vervolgstappen

De vertrouwensinspecteur luistert, informeert en adviseert. Samen met de melder probeert de vertrouwensinspecteur tot de juiste vervolgstappen te komen.

Verplicht

In een aantal gevallen is het verplicht direct contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur. In de folder kun je vinden in welke gevallen dit geldt.

Download hier de flyer(s) ‘Vertrouwensinspecteurs voor onderwijs en kinderopvang: een luisterend oor en een goed advies’ van de Rijksoverheid>>

Je kunt de vertrouwensinspecteurs iedere werkdag tussen 8.00 en 17.00 uur bereiken op 0900 111 3 111 (lokaal tarief).

Het aantal meldingen van fysiek geweld in de kinderopvang is toegenomen. Dit betekent niet direct dat er vaker fysiek geweld plaatsvindt, maar dat er meer en beter melding van wordt gemaakt. In 2021 kreeg de Onderwijsinspectie 62 meldingen over fysiek geweld binnen, tegenover 55 (2019) en 40 (2020) meldingen in de jaren daarvoor. Bekijk alle cijfers >>

Bronnen: Nationale Onderwijsgids, Onderwijsinspectie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.