Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Flinke stijging faillissementen kinderopvang

Faillissementen

In het eerste halfjaar van 2012 steeg het aantal faillissementen in heel Nederland en in alle sectoren boven het crisisjaar 2009 uit. Het aantal faillissementen in de kinderopvangsector steeg met 65 procent ten opzichte van 2011. Dit stelt databank Faillissementen.com.

Kleine organisaties
De kinderopvang lijdt zwaar onder de bezuinigingsmaatregelen. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten al dertien kinderopvanglocaties hun deuren. Het Waarborgfonds Kinderopvang zag op 1 juni tot nu toe 20 faillissementen in de kinderopvang. Maar de groep ondernemers die in de categorie hoog risico valt, neemt zorgwekkend toe. Het Waarborgfonds heeft nu ongeveer 50 ondernemers in het vizier die in de alarmfase zitten. John Ringens, directeur van het Waarborgfonds Kinderopvang: ‘Je mag spreken van een explosieve stijging van faillissementen in de kinderopvang. Waar de sector altijd ruim onder het gemiddelde viel vergeleken met andere sectoren, is er het afgelopen half jaar een inhaalslag gemaakt.’

Niet alleen kleine organisaties
Leek het in het begin vooral om kleine kinderopvangorganisaties te gaan, bij het Waarborgfonds zien ze dat niet. ‘Het zijn relatief kleine, maar ook grote organisaties die omvallen en verspreid door heel Nederland van krimp- tot piekgebieden.’ aldus Ringens. De ondernemers in de risicogroep zijn nog niet ten dode opgeschreven. Met een aantal van hen is het Waarborgfonds in gesprek om te kijken hoe er bijgestuurd kan worden. Verder zijn ook starters een zorgenkindje omdat zij in een gemeente nog onvoldoende hebben opgebouwd om in tijden van tegenspoed op te kunnen teren.

Oorzaken
De bezuinigingen in de kinderopvang zijn een primaire oorzaak van de vraaguitval en daarmee de toename van faillissementen in de kinderopvang. Maar Ringens ziet ook andere oorzaken zoals de toenemende druk van banken op ondernemers. ‘En soms is het ook een kwestie van mindsetting’ vertelt Ringens. ‘Ondernemers managen nog niet op tegenslag en vraaguitval. Terwijl de markt toch echt onherroepelijk veranderd is.’ 

Ook andere sectoren
Over alle sectoren zijn er 3987 faillissementen geweest in de eerste helft van 2012, dat zijn er 51 meer dan in 2009. Niet alleen de kinderopvangsector is een opvallende uitschieter, ook de bouwbranche, makelaardij en de tussenpersonen (hypotheken en assurantiën) hebben het zwaar.

Bron: Faillissementen.com/ Waarborgfonds Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

5 REACTIES

  1. Ben het absuluut eens met de vorige ‘spreker’. Bizer om te melden dat je in kwaliteit moet investeren als je gewoon een te lage bezetting hebt. Natuurlijk gaan dan de vaste lasten, zoals medewerkers en huisvesting voor. Respect voor al die ondernemers die het hoofd boven water proberen te houden en netjes hun medewerkers hun rechtmatige salaris proberen over re maken. Heel veel sterkte voor hen die het niet gelukt is.
    Eerst nadenken en dan een reactie plaatsen Leiden. Makkelijjk praten als er voldoende vraag is!

  2. Lees alle reacties
  3. dat er dagverblijven over de kop gaan is helaas een harde realiteit. Voor een ander is het niet in te zien wat een ondernemer og organisatie al gedaan heeft om het tegen te gaan of om een doorstart te maken. Dus het commentaar dat kwaliteit belangerijker is dan de centen is een belediging voor de ondernemer die de knoop heeft moeten door hakken en alle leidsters en kinderen op straat heeft moeten zetten. Dus als uw opvang , nog, goed loopt is dat fijn voor u! Maar ga niet je collega’s even vertellen dat het een centen verhaal is, schaam je diep…………Petje af voor de ondernemer die de moeilijke keuze heeft moeten makenen nu zelf in de shit zitten, want het zijn vooral de kleinschalige opvang die omvallen, waarvan het een eenmanszaak is, en geen grote stichting of BV achter zich heeft staan en dus prive hard worden getroffen.

  4. 65% van wat? Ik kan nooit zoveel met dit soort koppen. Noem gewoon getallen, in 2010 gingen er 6 failliet in 2011 gingen er 10 failliet. Of 60 en 100, maar dan weet je ten minste wat.
    Vertel er dan ook bij hoeveel kinderdagverblijven er zijn en welk percentage er daar dan van failliet zijn, dan valt het misschien eigenlijk wel mee als je dat afzet tegen bijvoorbeeld de bouwbranche. En hoe groot waren de bedrijven die failliet gingen, hoe lang bestonden ze al en waarom zijn ze failliet. Hoeveel kinderdagverblijven waren er eind 2010 en eind 2011, is er ondanks de faillissementen een stijging of is er toch een daling. Dat zijn cijfers waar je wat mee kunt.
    Nu lijkt het alleen maar op een slecht nieuws show. Positief naar zaken kijken, anders kom je vanzelf in een neerwaartse spiraal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.