Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flinke groei nanny-bemiddelaars

Gezinnen kiezen steeds vaker voor een nanny of een au pair. 86 procent van de bemiddelingsbureaus voor oppas aan huis heeft de omzet het afgelopen jaar zien stijgen. Enkelen melden een verdubbeling, zo blijkt uit een onderzoek van het platform van familiebedrijven Fambizz. Bijna alle aupairbureaus en nannybureaus in Nederland zijn onderzocht.
Flinke groei nanny-bemiddelaars
Foto: ANP Photo

Natuurlijk profiteren de bureaus van de bezuinigingen in de professionele kinderopvangsector. Waar het inschakelen van een nanny of een au pair vroeger iets was voor de rijke gezinnen, kiezen nu ouders uit alle lagen van de bevolking voor een nanny aan huis. Een au pair is iets anders dan gastouderopvang. Gastouders vangen ook wel eens kinderen op in het huis van de vraagouder, maar gastouderopvang valt onder formele kinderopvang. Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag. Daar staat tegenover dat een gastouder voldoet aan alle eisen uit de wet Kinderopvang.

Nieuwe wet

Een andere belangrijke oorzaak voor de stijging van het gebruik van au pairs is de nieuwe wet Modern Migratiebeleid. Deze wet maakt het voor gezinnen niet langer meer mogelijk om zelf een au pair uit het buitenland naar Nederland te halen. Gezinnen zijn verplicht om dit te regelen via een bemiddelingsbureau. Bemiddelingsbureaus moeten op hun beurt een erkenning als referent bij de immigratie- en naturalisatiedienst halen. Op die manier hoopt de regering uitbuiting of onderbetaling van au pairs te voorkomen.

Explosieve stijging

Dat er wat te halen valt in de au pairwereld, betekent een explosieve stijging van het aantal bemiddelingsbureaus. Ellen Heesen-Hiemstra, voorzitter van Branche Organisatie Nederlandse Au Pair Agentschappen (Bonapa), verwacht dat er de komende twee jaar zeker nog bureaus gaan omvallen. De IND gaat bemiddelinsgbureaus namelijk nog meer verantwoordelijk stellen voor veiligheid en het tegengaan van illegaliteit en uitbuiting. Volgens Heesen-Hiemstra is dat echter niet altijd makkelijk te controleren.


Boete

Ook gezinnen moeten zich aan de regels houden, anders volgt een boete en wordt de au pair naar huis gestuurd.

Heesen-Hiemstra: ‘Natuurlijk ben ik voorstander van het terugdringen van illegaliteit, maar de IND schiet hiermee zijn doel wel enigszins voorbij.
Hoe controleer je als bureau of een gezin de au pair niet te veel laat werken (dit mag maximaal 30 uur per week zijn)? Of dat de au pair geen taken uitvoert die niet tot de taakomschrijving horen?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.