Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fiscus mag soepeler zijn bij terugvorderen kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst/Toeslagen kan onder bijzondere omstandigheden afzien van het terugvorderen van te veel betaalde kinderopvangtoeslag. De fiscus krijgt meer ruimte om maatwerk te leveren bij het bepalen van het recht op kinderopvangtoeslag en het terugvorderen van toeslagen.
ANP

Dat betekent dat de Belastingdienst er in sommige gevallen voor kan kiezen het bedrag aan kinderopvangtoeslag niet op nul te stellen, maar alleen te verlagen of minder geld terug te vorderen. Dit staat in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van 23 oktober 2019. De Afdeling bestuursrechtspraak zet hiermee nieuwe lijnen uit in de rechtspraak over dit soort zaken.

Streng optreden

De Belastingdienst moest altijd streng optreden tegen een ontvanger, wanneer bijvoorbeeld te veel kinderopvangtoeslag was uitgekeerd. Dat resulteerde soms tot hoge heffingen, zonder dat de ouder zich bewust was van het feit dat er te veel kinderopvangtoeslag was uitgekeerd.

Bijzondere omstandigheden

Tot nu toe verviel dan het volledige recht op kinderopvangtoeslag en moest de ontvanger alle voorschotten terugbetalen. Daardoor kon er geen rekening worden gehouden met bijzondere omstandigheden van een concreet geval. Gezinnen kwamen hierdoor soms financieel in de knel, zoals bij de Toeslagenzaak in 2014. ‘De fiscus opereert juridisch, afstandelijk en gaat soms veel harder tekeer dan de wetgever beoogt’, concludeerde de SP op basis van een zwartboek dat werd opgesteld

Raad van State

De Raad van State komt nu met een minder strenge uitleg van de wet. De Belastingdienst mag nu ook het recht op kinderopvangtoeslag bepalen als de aanvrager niet alle kosten voor kinderopvang heeft betaald die voor dat jaar in rekening zijn gebracht. Verder kan de fiscus onder bijzondere omstandigheden helemaal of deels afzien van het terugvorderen van te veel betaalde toeslag. De Belastingdienst is in bovengenoemde zaken ‘naar huis gestuurd’ en moet aan de hand van wat de Raad van State heeft gezegd, komen met nieuwe stappen in deze zaak.

‘Belangrijke stap’

Advocaat Eva González Pérez stond en staat verschillende gedupeerde ouders bij. Volgens haar is de nieuwe lijn van de Raad van State een belangrijke stap in de soms voortslepende processen tussen ouders en de Belastingdienst. ‘De Raad van State heeft haar koers gewijzigd, is teruggekomen op eerdere uitspraken en probeert de Belastingdienst wat malser, wat menselijker te krijgen.’

Tik op de vingers

González Pérez reageerde ook in het RTL Nieuws op de uitspraken van de Raad van State. RTL Nieuws noemt de uitspraken ‘een flinke tik op de vingers voor de Belastingdienst’. Ook een van de gedupeerde ouders komt aan het woord. Zij moest 10.000 euro terugbetalen aan de Belastingdienst, terwijl ze niets fout had gedaan. Dat leverde flinke angst en stress op voor het gezin. ‘Er was een hele strikte leer’, reageert González Pérez. ‘Als mensen maar een fractie van de kosten niet hadden betaald, kon de Belastingdienst alles terugvorderen.’ De ouder zegt dat haar vertrouwen in de Belastingdienst ‘zwaar beschadigd’ is.

Bron: ANP, raadvanstate.nl, RTL Nieuws, Kinderopvangtotaal

Door sommigen wordt het een ‘heksenjacht’ genoemd: de manier waarop de Belastingdienst in 2014 te werk ging en onterecht de kinderopvangtoeslag stopzette én terugvorderde bij honderden ouders. Nu blijkt dat topambtenaren van de fiscus instemden met deze buitensporige acties. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.