Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fijn! Coulanceregeling beroepskrachten in opleiding verlengd

De tijdelijke coulanceregeling voor de inzet van beroepskrachten in opleiding wordt met (minimaal) twee jaar verlengd. Tot in ieder geval 1 juli 2024 mogen beroepskrachten in opleiding (BIO’s) voor 50 procent van de personeelsbezetting op een kindercentrum worden ingezet.
studenten
AdobeStock

De maatregel gold in eerste instantie tot 1 juli 2022 om wat lucht te bieden in tijden van personeelskrapte en vele ziekmeldingen door de coronapandemie, maar de minister van SZW, Karien van Gennep, heeft besloten de maatregel met twee jaar te verlengen. De verruiming geldt alleen voor BIO’s, voor stagiaires geldt dat zij voor maximaal 33 procent van de personeelsbezetting op een kindercentrum mogen worden ingezet.

Kwaliteit voorop

Deze maatregel is verlengd, omdat het werven en inwerken van beroepskrachten in opleiding tijd nodig heeft. Daarnaast worden de mogelijkheden voor zij-instroom vergroot als beroepskrachten in opleiding (BIO’s) voor langere tijd een ruimer aandeel in de personeelsbezetting mogen leveren. Het is daarbij uiteraard wel belangrijk dat er aandacht is en blijft voor de begeleiding van de BIO’s en voor de werkdruk van vaste beroepskrachten.

Veelvuldig gebruik van gemaakt

Uit de enquête die onlangs door zo’n 190 leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang werd ingevuld, bleek dat driekwart van de houders hier het afgelopen halfjaar gebruik van heeft gemaakt. Van de houders die aangaven van de verruiming gebruik te maken, zei ruim 90 procent dat de maatregel positief bijdraagt aan het oplossen van personeelstekort en werkdruk.

Nog meer goed nieuws in de strijd tegen het personeelstekort. Met de zomervakantie in het vooruitzicht, zal er in de kinderopvang weer vraag ontstaan naar BOL-studenten die in de vakanties kunnen werken. Vanaf nu mag een BOL-er met een stagecontract dat vóór de zomervakantie afloopt, wél in de zomervakantie worden ingezet >>

Bron: BK, BMK, ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.