Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Extraatje 100 miljoen euro komt er’

Er komt volgend jaar 100 miljoen extra beschikbaar voor kinderopvang. Hoe het geld precies wordt ingezet, wordt nog nader met het kabinet besproken. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel heeft dat woensdag gezegd in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
GroenLinks Kamerlid en woordvoerder kinderopvang Linda Voortman
GroenLinks Kamerlid en woordvoerder kinderopvang Linda Voortman - Foto: ANP Photo

Vorige week diende de PvdA samen met GroenLinks een motie in voor extra geld voor kinderopvang. Het kabinet wees die af omdat ze niet volgens de regels financieel gedekt zou zijn. Ook CDA, D66 en PVV gaven aan de motie niet te zullen steunen wegens de ondeugdelijke dekking.

Geld over

Volgens Yücel vindt nu nieuw overleg met het kabinet plaats over de dekking. ‘Onze wens is duidelijk.’ Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet doorschemeren ervan uit te gaan dat er extra geld beschikbaar komt voor de kinderopvang. Daar is structureel 100 miljoen euro over omdat door de bezuinigingen van de afgelopen jaren steeds minder ouders gebruik maken van de voorziening.

Toekomstige meevallers

In de motie van PvdA en GroenLinks, die nog niet in stemming is gebracht, werd ook al een beroep gedaan op eventuele toekomstige meevallers. Dat mag niet volgens de begrotingsregels. Bovendien zou het extra geld vooral bij de lagere inkomens terecht moeten komen. Daardoor is er sprake van een nivellerend effect. Woensdag nuanceerde Yücel dat laatste. Ook hogere inkomens zouden ervan moeten meeprofiteren.

GroenLinks blij

Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks is blij met de toezegging van Asscher. ‘Een impuls in de kinderopvang is hard nodig. Er is de afgelopen jaren keer op keer bezuinigd. De gevolgen zijn desastreus.’

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Maar hoe en waar is nu de vraag? Komt het echt terecht bij de kinderopvang en dan bedoel ik de B.S.O. en Dagverblijven of gaat het geld alleen naar de peuterspeelzalen/ vve scholen waar zoveel over gesproken wordt in het nieuws?. Het zou tijd worden dat er eindelijk weer geld komt voor de kinderopvang,want anders gaat de kinderopvang zoals we die nu nog kennen helemaal kapot. Eerst zien en dan geloven!

  3. Ja ja zou het dan echt??…… Of staat er volgende week weer dat het toch niet door gaat???……. (of misschien al deze week….) Je kunt al een aardige boekwerkje maken van de artikelen met de ene keer het nieuws ‘ Er komt geld bij’ en de andere keer ‘ Er komt toch geen geld bij………..’ Misschien tijd voor een beetje duidelijkheid en betrouwbare uitspraken van de mensen uit Den Haag ?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.