Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra onderwijsachterstandenbudget kleine gemeenten

Het Rijk stelt vanaf volgend jaar vijf miljoen euro extra ter beschikking aan middelgrote en kleine goab-gemeenten. Goab-gemeenten zijn gemeenten die volgens het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (goab) voor een onderwijsachterstanden-uitkering in aanmerking komen.
extra-geld
Het Rijk wil de goab-gemeenten die niet tot de G37 behoren een kwaliteitsimpuls geven. - Foto: Fotolia

Een deel van deze extra vijf miljoen wordt gebruikt om het bedrag per schoolgewicht te verhogen voor de goab-gemeenten die niet tot de G37 behoren. Hiermee wil het Rijk deze gemeenten een kwaliteitsimpuls geven. Het resterende deel van het bedrag wordt gebruikt om goab-gemeenten die op de peildatum (2009) een schoolgewicht kleiner dan 15 hadden, en die op basis van dit schoolgewicht minder dan 48.000 euro zouden ontvangen, een aanvulling tot 48.000 euro te geven. Daarmee kunnen deze gemeenten ten minste één vve-groep inrichten voor acht peuters.

3F-middelen

Naast de toekenning van deze extra vijf miljoen voor de middelgrote en kleine goab-gemeenten, vindt er per 2017 een verschuiving plaats van de middelen voor het scholen en toetsen in het taalniveau 3F van pedagogisch medewerkers (voor mondelinge vaardigheden en leesvaardigheden). De middelgrote goab-gemeenten (G86) hebben de afgelopen vier jaar incidenteel extra middelen (jaarlijks 4,7 miljoen euro) gekregen voor dit doel. Deze middelen worden in 2017 en 2018 ingezet in de kleine goab-gemeenten (niet behorend tot de G37 en niet behorend tot de G86), zodat ook zij de mogelijkheid hebben om hun pedagogisch medewerkers te scholen en toetsten in dit taalniveau. Deze 4,7 miljoen verschuift dus met ingang van 2017 van de middelgrote (G86) naar de kleine goab-gemeenten.

Bron: Versterkhetjongekind

Afgelopen april plaatste adviesbureau Buitenhek een overzicht van gemeenten die per 2017 helemaal geen bijdrage voor taalscholing meer krijgen. Lees meer  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.