Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment om aanpak kindermishandeling te verbeteren

In zes gemeenten is geëxperimenteerd met een verbeterde aanpak van kindermishandeling. Het accent lag daarbij vooral op het oplossen van eventuele knelpunten die professionals ervaren om mishandeling aan te pakken. De betrokken ministeries en de VNG zijn enthousiast over de opbrengsten van het experiment.
Aanpak-kindermishandeling-AdobeStock.jpg
Gezinnen met grote schulden blijken vroeg of laat ergens in de zorg te belanden. - Foto: AdobeStock

Ondanks campagnes en pogingen tot samenwerken, blijft kindermishandeling op (te) grote schaal voorkomen. Een deel van het probleem is dat professionals (ook in de kinderopvang) elkaar niet altijd weten te vinden en dat ieder voor zich werkt. Dat moet beter, vinden het ministerie van Volksgezondheid (VWS), Onderwijs (OCW) en Veiligheid (V&J) en de Vereniging voor Gemeenten (VNG). Er werd daarom gestart met “Collectieven tegen Kindermishandeling”. In deze Collectieven mochten professionals in de gemeenten Heerlen, Arnhem, Leeuwarden/Weststellingwerf, Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam aangeven waar knelpunten liggen en waar volgens hen verbetermogelijkheden zijn.

Wet- en regelgeving

Een belangrijke conclusie van het experiment is dat wet- en regelgeving niet in de weg hoeft te staan bij de aanpak van kindermishandeling. Een voorbeeld hiervan is de privacywetgeving. In Amsterdam en Rotterdam bleek dat partners binnen de grenzen van de wet essentiële informatie konden delen. Het is daarbij wel belangrijk om goede onderlinge afspraken met elkaar te maken. Welke informatie heb ik nodig van de ander? Waarom wil ik die informatie hebben? Waarom wil die ander de informatie wel of niet geven?

Uit de Collectieven bleek dat het essentieel is om buiten je eigen domein te kijken om kindermishandeling aan te pakken en te voorkomen. Bekend is dat gezinnen vaak een opeenstapeling van problemen doormaken waardoor het risico op mishandeling en huiselijk geweld groter wordt. Gezinnen met grote schulden blijken vroeg of laat ergens in de zorg te belanden. Zij moeten met voorrang worden begeleid, zodat problemen niet escaleren. Behalve schulden zijn armoede, werkloosheid en isolement risicofactoren waar professionals alert op moeten zijn.

Blauwdruk

Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG, zag dat deze aanpak waarbij professionals zelf vorm kunnen geven aan verbeterpunten, helpt. Daarbij maakt ze de kanttekening dat er geen blauwdruk voor de aanpak van kindermishandeling bestaat. Iedere gemeente vraagt om een andere strategie. Kriens: ‘Gemeenten hebben wel een bijzonder grote rol bij de aanpak van kindermishandeling. De VNG wil gemeenten daarin blijven ondersteunen, onder meer door een platform te bieden voor kennisdelen, gesprek en discussie.’

Het idee is dat de zes gemeenten in de eigen regio de boer op gaat om de opbrengsten van het experiment met collega’s te delen. Ondertussen zijn vier kwartiermakers bezig met het opzetten van een nationaal ondersteuningsprogramma. Daarin gaat het om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld in relatie tot de bredere problematiek. De lessen die uit de Collectieven in de zes gemeenten zijn gekomen, worden in het nationaal programma meegenomen.

Download hier het rapport De Collectieven tegen Kindermishandeling: opbrengsten en ervaringen

Pedagogisch medewerkers hebben een unieke kans om kindermishandeling vroegtijdig te signaleren en te helpen stoppen. Maar vaak ervaren ze belemmeringen die hun handelen in de weg kunnen staan. Hierbij een aantal tips om deze handelingsverlegenheid te helpen verminderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.