Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Estro negeerde interesse overnamekandidaten

Het lijkt erop of Estro al veel langer wist dat de Britse kinderopvangorganisatie Smallsteps de meeste locaties over zou nemen. De interesse van andere overnamekandidaten zoals de Nederlandse kinderopvangorganisaties SWK-Groep en Partou werd genegeerd. Dat leidt tot teleurgestelde reacties bij de twee organisaties die achter het net visten.
Estro negeerde interesse overnamekandidaten
Foto: ANP

De financieringsstructuur van Estro was al wankel. De op één na en op twee na grootste kinderopvangorganisaties van Nederland: de SWK-Groep en Partou toonden nog voor het faillissement hun interesse. Maar Estro hield de boot af. Toen Estro eenmaal surcéance van betaling aanvroeg, was de deal met Smallsteps binnen enkele dagen rond. Zij nemen 250 van de 380 locaties over.

Bestuur

Waarom Estro haar zinnen op Smallsteps had gezet, is gissen. Op BNR Nieuwsradio wordt gezegd dat de bestuursleden hiermee ‘hun eigen hachje wilden redden’. De meeste bestuursleden kunnen hun functie behouden bij een overname door Smallsteps. Dat was bij een overname door Partou of de SWK-Groep waarschijnlijk niet gelukt.

Meer banen en locaties behouden

De twee kinderopvangorganisatie beweren op BNR dat ze een interessantere overnamepartij zouden zijn geweest dan Smallsteps. Ten eerste wilden de twee meer locaties overnemen en ook nog eens voor meer geld. Volgens de economieredacteur van BNR beweren de twee organisaties ook dat daarmee meer locaties en banen behouden konden blijven. Maar de twee organisaties kregen nooit een voet aan de grond bij Estro. ‘Alles was al in kannen en kruiken. Ze kregen gewoon geen kans’ aldus de redacteur.

Liever een Nederlandse overname

Als het aan hoogleraar Ruben Fukkink ligt, waren de Estro-locaties in handen gekomen van Nederlandse kinderopvangorganbisaties. ‘Dat zijn kinderopvangaanbieders die de Nederlandse markt kennen, die de cultuur kennen en die hebben laten zien dat ze zich zelf in deze zeer moeilijke tijd kunnen handhaven’ aldus Fukkink. Lees hier hoe anderen over buitenlandse investeerders in de kinderopvang denken.

Hoofdkantoor verplaatst

Dat Estro alles al gepland had, wordt bevestigd doordat de organisatie ruim een maand voor het faillissement het hoofdkantoor op papier van Amersfoort naar Amsterdam verplaatste. Dit meldt het Financieele Dagblad. Dat deed Estro om de lastige rechtbank van Midden-Nederland te omzeilen die niet positief staan tegenover de aanstelling van een stille bewindvoerder. De Amsterdamse rechtbank keurt dit wel goed.

Stille bewindvoerder

Een stille bewindvoerder heeft de mogelijkheid om nog voordat het faillissement is uitgesproken, op zoek te gaan een overnamekandidaat. De Amsterdamse rechtbank benoemde Wouter Jongepier tot stille bewindvoerder van Estro. Hij nam al op 10 juni de regie en regelde de overname naar Smallsteps. Toen het faillissement van Estro op 4 juli werd aangevraagd, hadden andere geïnteresseerde overnamekandidaten al geen kans meer. Volgens het FD is deze procedure niet onomstreden omdat andere organisaties hiermee buitenspel worden gezet. Rechtbanken hebben hier ook een uitleenlopende mening over. Het toestaan van een stille bewindvoerder is een tijdelijke proef.

Van de 380 locaties hebben 130 nog geen nieuwe bestemming gevonden. 250 locaties gaan, zoals gezegd, naar het Britse Smallsteps waar de investeerder H.I.G. Capital achter zit. Over het lot van de andere locaties wordt deze maand beslist. Er zou in ieder geval genoeg interesse zijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.