Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Esther Banda – Terug in de tijd

In mijn eerste weblog wil ik jullie mee terug nemen naar de voorjaarsvakantie waar het thema “terug in de de tijd” centraal stond. In die week zijn we elke dag terug gegaan in een andere tijd. Ik neem jullie mee terug in de tijd van maandag 25 februari 2008. “Terug in de tijd van de Indianen”.

Voor we met de kinderen echt terug in de tijd kunnen gaan moet er begonnen worden met het maken van een grote teletijdmachine. Van grote garderobbedozen, zilverfolie en ijsstokjes, kerstverlichting, eierdozen, verf, vetkrijt en de enthousiasme van de kinderen ontstaat er aan het einde van de ochtend een prachtige tijdmachine.

Met z’n allen erin!
Snel gaan we met de kinderen de spullen opruimen en ook gezamenlijk de tafel dekken. Om half 1 zitten we met z’n allen aan tafel te eten. Af en toe trots kijkend naar onze tijdmachine.. Dan is het tijd om af te wassen , op te ruimen en….”TERUG TE GAAN IN DE TIJD”.Dit is wel een bijzonder moment. Met z’n allen erin. Colette mag op de knop drukken om naar de Indianen tijd te gaan. We passen er met z’n allen in en iedereen doet mee. Een ruimteschipmakend geluid makend gaan we “zogenaamd” naar de andere tijd. We kijken voorzichtig naar buiten. Nee, nog niet gelukt. Opnieuw maar weer!

En dan… ( Annemarie heeft snel de totumpaal voor de tijdmachine gezet ) en ik zeg nog:” pas op voor de bizons!” De oudere kids moeten wel een beetje om ons lachen maar iedereen doet mee. We zijn er: “De Indianentijd”. Om de totumpaal zingen en dansen we het liedje. Toemba toemba toemba toemba toemba toemba toemba, in het bos in het bos…..♪ Ik pak de regenkoker en dans op z’n indiaans vrolijk met ze mee.

Dromenvanger
We knutselen met iedereen een hoofdtooi met daaraan vast een paar veren en schminken ze met gekleurde strepen. Op deze dag is het prachtig weer. We brengen de middag buiten op het schoolplein verder door. Genietend van een vervroegd voorjaars zonnetje en van drie grote houten palen, touw en een oud dekbedovertrek maken we een tipi. Er wordt een dromenvanger in het midden opgehangen en de tipi is compleet.

Als ik een kleuter indiaan naar binnen zie gaan en ik ook even naar binnen ga en vraag: “Wat ben je aan het doen in de tijdmachine?” Zegt hij: ” Nou, ik vlieg even terug naar de gewone tijd, want ik moet plassen. In de Indianen tijd hebben ze geen wc’s en ik kan het niet in het bos doen “. Logisch natuurlijk. Ik glimlach en geef hem een aai over zijn bol. Het geeft ook aan hoe ze echt voelen in de Indianen tijd te zijn. Erg leuk!

Indianendiploma
Dan is het tijd om een echte Indiaan te worden en hiervoor laten we de kinderen een parcours afleggen met indianenspelletjes. Aan het einde krijgt iedereen een indianendiploma met daarop hun nieuwe naam. Deze hebben ze zelf verzonnen. Dorus heette bijvoorbeeld “Puntige Skeletten Bizon”. En ook waren er namen als: Slimme Slang, Bijzonder Beer, Snelle Slak en Zilverslang. De diploma uitreiking doen we rondom de vuurkorf waar het hout een heerlijke geur verspreid.

Bleekscheten in zicht!
Dan laten we de kinderen lekker vrij spelen op het schoolplein met de fietsen, karren en steppen. Ze wachten de ouders op. Als er ouders het plein op lopen, rennen ze elke keer weer naar de tipi, totumpaal en vuurkorf en roepen: “Pas op! Bleekscheten in zicht!” De ouders reageren echt heel enthousiast. Het ziet er dan ook erg gezellig uit. Van de tijdmachine zijn de ouders ook onder de indruk. Elke ouder moet een kijkje in de tijdmachine nemen en ieder kind kan niet eerder weg, of ze moeten weer terug in de gewone tijd vliegen. Sommige doen dit met een beetje tegenzin maar dat is enkel en alleen omdat het jammer is. Deze dag op de bso Stormvogel was super-terug-in-de-tijd-gaaf!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.