Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ergonomische tip van de maand februari

De Hipseat – Een nieuw product, maar is het ook goed hulpmiddel?

De hipseat is een heupband, die je om je heupen bevestigt en waar kinderen in kunnen steunen terwijl je ze draagt. Is dit een goed en gezond hulpmiddel voor de professionele kinderopvang?

In eerste instantie lijkt het handig, maar de hipseat nodigt uit om langdurig kinderen te tillen, te verplaatsen en bij je te dragen, iets wat je in de professionele kinderopvang niet wil.
Immers in het arboconvenant hebben we met ons allen net afgesproken juist overmatig dragen van kinderen te vermijden. Dit is namelijk zeer belastend voor je rug, nek en schouders.
Je tilt en draagt een kindje alleen wanneer het echt niet anders kan, zeker niet gedurende langere perioden. Dit zijn de afspraken die in de kinderopvangbranche gemaakt zijn, om juist klachten aan het bewegingsapparaat te verminderen en te voorkomen.

De hipseat is een hulpmiddel wat je steeds aan dezelfde kant draagt. Daarmee plaats je frequent en langdurig een éénzijdige belasting op het lichaam. Ook belast je de wervelkolom asymmetrisch. Beide is voor je rug en nek zeer ongunstig.

Het gewicht van het kind neemt door het gebruik van de hipseat niet af. Je draagt al gauw 10 kilo met je mee. Je belast dus voor langere tijd je rug, nek en schouders.

Conclusie
Het gebruik van de hipseat wordt niet geadviseerd in de professionele kinderopvang vanwege het risico op overbelastingsklachten aan het bewegingsapparaat. Het draagt niet bij aan gezond werken en aan het voorkomen van lichamelijke klachten. Voor korte momenten thuis in de privé-setting kan het praktisch zijn

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.