Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erfelijkheid en opvoeding even belangrijk

Bij karaktereigenschappen van een mens is nurture net zo belangrijk als nature, blijkt uit de grootste tweelingstudie ooit.
'Elke menselijke eigenschap is erfelijk.'
'Elke menselijke eigenschap is erfelijk.' - Foto: Free Images

Speelt nurture een grotere rol dan nature? Hoogleraar neurowetenschapper Danielle Posthuma maakt met deze vraag voor eens en voor altijd korte metten. Ze gaf leiding aan een onderzoeksteam dat bijna 3.000 wereldwijde tweelingstudies analyseerde. Hieruit blijkt de gemiddelde bijdrage van erfelijkheid 49% en die van omgeving 51%; nagenoeg gelijk dus.

Vaders willen een grotere rol spelen in de opvoeding van hun kind, maar komen daar maar niet aan toe. Dat komt deels door hoe er tegen parttime werkende vaders aangekeken wordt. Lees meer >>

Onder leiding van Posthuma, hoogleraar neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum, is de grootste tweelingstudie ooit uitgevoerd. De studie is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics. De studie geeft inzicht in de oorzaken van variatie in honderden menselijke eigenschappen, wat in allerlei disciplines van pas komt: van geneeskunde tot psychologie, en van sociale wetenschappen tot biologie.

Opvoeding nooit enige oorzaak gedrag

Posthuma: ‘We laten ook zien dat élke onderzochte menselijke eigenschap erfelijk is. Het kan dus nooit zo zijn dat bijvoorbeeld bepaald gedrag volledig aan omgevingsfactoren is toe te schrijven. Lange tijd is bijvoorbeeld aangenomen dat met name nurture (‘de slechte opvoeding’) een rol speelt in antisociaal gedrag. Maar ons onderzoek toont aan dat nature en nurture voor antisociaal gedrag even belangrijk zijn. Dit kan wetenschappers stimuleren biologische factoren voor dit gedrag te onderzoeken.’

Nieuwe studies overbodig

De VU/VUmc-wetenschappers analyseerden de resultaten uit bijna 3.000 eerder gepubliceerde tweelingstudies, wereldwijd verschenen tussen 1958 en 2012, en met informatie van meer dan 14,5 miljoen tweelingparen. Vier jaar werkten de wetenschappers aan dit omvangrijke onderzoek. Het meest onderzocht sinds 1958 zijn eigenschappen op het gebied van de psychiatrie en de stofwisseling. Nieuwe tweelingstudies naar veel onderzochte eigenschappen zijn door dit onderzoek eigenlijk overbodig geworden. De onderzoekers stellen in een online webtool al hun data gratis en vrij toegankelijk beschikbaar voor anderen.

Opvoeding maakt wel degelijk een verschil, is met dit onderzoek aangetoond. Vindt u het leuk om dit met uw ouders te delen? Download dan deze tekst voor in uw nieuwsbrief, op uw prikbord of in uw informatiebulletin. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.