Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Er zit een gat in de weg’ krijgt Leespluim april

Het kinderboek 'Er zit een gat in de weg' krijgt de Sardes-Leespluim van de maand april 2020. Het boek zit vol grappen. 'Leuk om met kinderen de humor in het verhaal te ontdekken', zegt de Leespluim-jury.
De cover van het boek 'Er zit een gat in de weg'

Hé, wat is dat?’ roept Charlie. Er zit een gat in de weg. Het lijkt een geweldige vondst. Charlie is reuze enthousiast, een gat voor hem alleen! Dit wordt een merkwaardig verhaal… wat moet je nou met een gat? En het is ook nog eens onmogelijk om een gat op te rapen. Dat dacht je maar! Charlie stopt het in zijn broekzak. En wat je al vermoedde, gebeurt: door het gat vallen alle spullen uit zijn broekzak op de weg. Dan maar in zijn rugzak. Je raadt het al, ook de spulletjes uit de rugzak vallen op de grond.

Charlie heeft dus niks aan het gat, maar misschien kan iemand anders het gebruiken… De eigenaar van de dierenwinkel, de botenbouwer, de kleermaakster, de tuinman, de stratenmaker, geen van allen kan het gat gebruiken. Dan besluit Charlie het gat terug te leggen op de plek waar hij het vond. En dan krijgt het gat eindelijk zijn functie. Het konijn, dat op alle pagina’s van het verhaal het gat in de gaten heeft gehouden, vindt er zijn holletje.

Juryrapport

Het juryrapport schrijft: ‘Dit grappige verhaal moet het niet hebben van verfijnde illustraties. De tekeningen zijn in een eenvoudige, wat naïeve stijl uitgewerkt. De schutbladen voorin laten huizen boven de grond zien, achter in het boek zien we allerlei dieren in hun hol onder de grond. Een leuke vondst. En zo zijn in het boek meer grapjes uitgewerkt. Allereerst het gegeven dat je een gat zou kunnen oprapen en meenemen. Alle personen in het boek gaan erin mee: de eigenaar van de dierenwinkel meent het, wanneer hij zegt dat een gat in zijn winkel vol enge spinnen en slangen heel gevaarlijk zou zijn. De botenbouwer is bloedserieus als hij het gat afwijst omdat zijn boten dan zouden zinken. Het verhaal blijft grappig omdat het idee tot het eind serieus volgehouden wordt, zelfs door het konijn. Het ziet zijn kans schoon, duikt het gat in en valt in slaap. Hilarisch.’

Om over na te denken…

‘Dit verhaal biedt veel om over na te denken: gaten hebben voordelen en nadelen, in verschillende situaties; mensen en dieren kunnen verschillende belangen hebben. Het is leuk om met kleuters de humor in het verhaal te ontdekken: waardoor is het verhaal zo grappig? De beroepen die langskomen bieden goede gesprekstof, evenals de dieren die onder de grond zijn afgebeeld. Voor de voorlezers biedt het boek nog iets extra’s, door de grappige namen van de winkels, waarin verwijzingen naar beroemde films en filmsterren te bespeuren zijn.’

Lees het volledige juryrapport >>

Activiteiten

Wil je aan de slag met dit boek?

Bekijk de activiteiten, passend bij het verhaal >>

Boekgegevens

Titel: Er zit een gat in de weg
Auteur: Kelly Canby
Uitgever: Clavis
Leeftijd: vanaf 4 jaar

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.