Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindhoven heeft straks geen voorschool meer nodig

VVE

Met de overname van 44 veertig peuterspeelzalen van Lumens door Eindhovens grootste kinderopvangorganisatie Korein Kinderplein is het startsein gegeven voor de lancering van 51 SPILcentra in de stad. Hier is niet alleen plek voor kinderen van de peuterspeelzaal, maar voor alle peuters van Eindhoven om minimaal twee dagdelen per week voorschoolse educatie (VVE) te krijgen. Deze manier van samenwerken tussen onderwijs, opvang en peuterspeelzaalwerk is nieuw.

Peuterspeelzaalwerk
SPIL is sinds 2002 Eindhovens voor bredeschool en staat voor Spelen Integreren en Leren. VVE valt onder de regie van het onderwijs en wordt getoetst door de Onderwijsinspectie. De exploitatie van de groepen ligt bij Korein Kinderplein en bij de acht andere kinderopvangorganisaties uit Eindhoven die meedoen. Het peuterspeelzaalwerk in de gemeente is volledig opgegaan in deze samenwerking.

100 procent bereik
De gemeente Eindhoven heeft zichzelf, mede dankzij overheidssubiside, ten doel gesteld 100 procent van de peuters te bereiken. Nu bereikt de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk 85 procent van de peuters. Die laatste 15 procent kan door de samenwerking tussen alle verantwoordelijke partijen niet meer om VVE heen. Indien nodig, dan hebben kinderen straks recht op meer dagen VVE in één van de SPILcentra. Deze opzet moet na 1 januari 2013 gerealiseerd zijn. De betrokken kinderopvangaanbieders voldoen inmiddels allemaal aan de eisen voor voorschoolse educatie.

Gastouders
Het klinkt allemaal heel ambitieus wat de gemeente wil en dat is het ook zegt Peter Notten, bestuursvoorzitter van Korein Groep. ‘Maar we zijn dan ook al 8 jaar bezig om deze samenwerking te realiseren. Wat er straks staat is voor alle partijen efficiënter, goedkoper en voor de ontwikkeling van kinderen het meest effectief. Door de samenwerking met het onderwijs sluiten de speel- en leeractiviteiten straks volledig aan op het onderwijs in groep 3.’ De volgende stap is om ook bepaalde gastouders binnen de Korein Groep te certificeren om met VVE te werken.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.