Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eén voor jou, twee voor mij’ krijgt Leespluim mei 2020

Een gedekte tafel in het bos, drie paddenstoelen om op te eten. Hoe verdelen twee vrienden die? Daarover gaat het kinderboek Eén voor jou, twee voor mij, dat de Leespluim van mei 2020 krijgt.

De titel in combinatie met de afbeelding op het omslag roept direct een zekere spanning op, stelt het juryrapport. Beer en Wezel kijken elkaar vriendelijk aan rond een gedekte tafel in het bos, waarop drie paddenstoelen liggen. Die paddenstoelen heeft Beer onderweg naar huis gevonden. Vriend Wezel maakt er een lekker maaltje van.

Ruzieachtige discussie

Een knus tafereel dat spoedig ontaardt in een ruzieachtige discussie over de verdeling van de derde paddenstoel. Beiden menen daar recht op te hebben. Het loopt volkomen uit de hand, zelfs de vriendschap staat op het spel. Totdat een derde partij die toevallig langsloopt de derde paddenstoel smakelijk oppeuzelt. De actie van de brutale vos brengt Beer en Wezel weer bij elkaar. In een harmonieuze sfeer, wensen ze elkaar smakelijk eten en smullen van de paddenstoelen. Een knus decor laat zien dat er ook nog een toetje klaarstaat: drie aardbeien. Hoe gaan ze die verdelen…?

Uiteenlopende oplossingen

Een verhaal dat kan leiden tot spannende discussies en uiteenlopende oplossingen. Wie heeft het meeste recht op de derde paddenstoel of aardbei? Was er misschien een derde vriend uit te nodigen geweest? Was die ruzie wel nodig, misschien kon de derde paddenstoel wel eerlijk gedeeld worden. Hoe dan? En klopt het argument van Beer dat als je groot bent, je ook veel moet eten?

Activiteiten

In mooie ruzietaal en prachtige mimiek is de escalatie én het bijleggen van het conflict goed te volgen. En passant leren kinderen ook nog wat kooktermen, maken ze kennis met een feestelijk gedekte tafel en krijgen wellicht inspiratie voor het maken van een fruitsalade. De schutbladen met inkijkjes in het bos bieden kansen voor gesprekken over bosbewoners en natuurbeleving in het algemeen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

Bekijk ook de activiteiten bij het boek, die zijn ontwikkeld door Suzanne Nelemans en Linske Huijssen >>

 

Over de Leespluim

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Doel van de Leespluim is om goede boeken onder de aandacht te brengen van professionals die werken met jonge kinderen in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzalen, als gastouder of in de onderbouw van het basisonderwijs. Het uiteindelijke doel is kinderen vertrouwd te maken met boeken en lezen. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken in opvang en onderwijs. Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten van 201720182019 en 2020.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.