Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op de drie scholen een brede school

Brede

Nederland telt ruim 1600 brede scholen. Tien jaar geleden waren het er nog maar 200. Dat betekent dat momenteel één op de drie scholen deel uitmaakt van een brede school en  samenwerkt met kinderopvang, welzijn, zorg, sport en/of cultuur. Dit meldt Oberon in het Jaarbericht Brede Scholen. Deze organisatie houdt alsinds 2001 voor het Ministerie van Onderwijs de stand van zaken rondom brede scholen bij.

Scholen voortrekkersrol
Het is opvallend dat het meestal de scholen zijn die een voortrekkersrol op zich nemen om een brede school te ontwikkelen. Dit komt onder andere doordat gemeenten het initiatief de laatste tijd meer hebben losgelaten en de subsidies zijn teruggeschroefd. Ook opvallend is dat brede scholen minder vaak onder één dak zijn gehuisvest. Meestal wordt er vanuit bestaande locaties in de wijk geopereerd.

Verrijking voor kinderen
Legden brede scholen in eerste instantie de nadruk op achterstanden en kansen bieden. Nu is er meer sprake van aanbod en verrrijking voor alle kinderen. Dit uit zich in een aanbod dat verder gaat dan alleen educatie naar sport, kunst en cultuur. Ook veranderd is dat de wijk en de ouders minder centraal staan dan in het begin. Nu richten brede scholen zich expliciet op kinderen en jongeren.

Bekijk het Jaarbericht Brede Scholen >>

Bron: bredeschool.nl / Jaarbericht Brede Scholen
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.