Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een kindcentrum in iedere wijk’

Iedere wijk en ieder dorp in Nederland zou een kindcentrum moeten hebben waar school en kinderopvang samenwerken. Dat vindt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.
Het is nog altijd lastig om een Integraal Kindcentrum van de grond te krijgen. De PvdA vindt het tijd om concrete voorstellen voor verbetering te doen.
Het is nog altijd lastig om een Integraal Kindcentrum van de grond te krijgen. De PvdA vindt het tijd om concrete voorstellen voor verbetering te doen. - Foto: Free Images

Onderwijs en opvang vinden elkaar steeds vaker en trekken dan samen op in een kindcentrum, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Dit bleek uit een nieuwsitem van RTL Nieuws waar bij kindcentrum Laterna Magica in Amsterdam werd gefilmd. De directeur en medewerkers ervaren nog altijd hobbels: een dubbele administratie en twee verschillende regelgevingen voor onderwijs en opvang. Desondanks staat er een kindcentrum waar ouders met hun kind van 0-13 jaar terecht kunnen.

Peuters

De ouders zijn enthousiast. In het nieuwsitem komen twee ouders aan het woord die zagen dat hun peuters eerder dan hun 4e verjaardag toe waren aan onderwijs. Door de samenwerking kunnen peuters al op hun 3e snuffelen aan het onderwijs en zelfs meedoen. Deze ouders vinden dat ideaal. Yücel, op werkbezoek bij Laterna Magica, vindt het voor ouders prettig en handig dat zij opvang, school, sport en spel onder één dak hebben.

Bureaucratie

Yücel wil dat minister Asscher van Sociale Zaken sneller met concrete voorstellen komt dan hij nu doet. Deze week wil zij tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het kindcentrum op de agenda zetten. ‘We moeten het bureaucratisch gedoe waar dit soort initiatieven nu nog tegenaan lopen, weghalen. De tijd van treuzelen is voorbij.’

De PvdA pleitte eerder al met Kamervragen voor het schrappen van belemmerende regels voor scholen en bso’s. Maar daar waren Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK en FNV niet blij mee. Het is niet voor niets dat bso’s aan andere regels moet voldoen dan een school. Het verschil in ratio is daar een voorbeeld van. Deze PvdA-motie haalde uiteindelijk geen meerderheid in de Tweede Kamer. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.