Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitsland verplicht inenting kinderen én pm’ers

In Duitsland moeten niet alleen kinderen die naar de kinderopvang of naar school gaan vanaf maart 2020 ingeënt zijn tegen mazelen, maar ook pedagogisch professionals en leraren. Weigeraars kunnen een boete van 2.500 euro krijgen.
AdobeStock

Ouders die hun kinderen vanaf maart 2020 naar een kinderdagverblijf of school willen sturen, moeten kunnen aantonen dat hun kind is ingeënt tegen de mazelen. Maar dat geldt niet alleen voor kinderen: ook medewerkers van kinderdagverblijven, leraren en medisch personeel moeten kunnen aantonen dat zij ingeënt zijn.

Bondsdag heeft ingestemd

De Duitse Bonsdag heeft met een ruime meerderheid ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Jens Spahn (Volksgezondheid), waarin staat dat ouders kinderen die naar de dagopvang of naar school gaan moeten laten inenten. Bij het overtreden van de wet kunnen kinderen geweigerd worden van de dagopvang. Voor scholen geldt dat niet, in verband met de leerplicht. Weigeraars hangt een boete tot 2.500 euro boven het hoofd.

Bij kinderen die al naar school of de opvang gaan, moet voor 31 juli 2021 worden aangetoond dat ze al mazelen hebben gehad of dat is voldaan aan de inentingsplicht. Die geldt ook voor medewerkers van kinderdagverblijven, scholen, medische instellingen en asielzoekerscentra.

Kinderbescherming

‘Deze wet is kinderbescherming in de waarste zin van het woord’, zei Spahn donderdagmorgen voorafgaand aan de stemming, meldt de Volkskrant. ‘Kinderen kunnen niet zelf beslissen of ze worden ingeënt, dus is een verplichting noodzakelijk.’ In Duitsland zijn dit jaar volgens cijfers van het Robert Koch Instituut ruim 500 meldingen gedaan van besmettingen met de mazelen.

Nederlandse vaccinatieplicht

In Nederlands stemde een Kamermeerderheid vóór het D66-wetsvoorstel dat kinderopvangcentra de mogelijkheid geeft niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Een vaccinatieplicht vindt het kabinet nog niet nodig: pas als de vaccinatiegraad in de toekomst onder een nog „nader in te stellen ondergrens” zakt, gaat het kabinet regelingen treffen voor een vaccinatieplicht in de kinderopvang.

Commissie Vermeij

Afgelopen zomer kwam de Commissie vaccinatie en kinderopvang, onder leiding van Roos Vermeij (ook wel Commissie Vermeij genoemd), met haar advies in het rapport Prikken voor elkaar. De Commissie stelt daarin dat de overheid aan zet is en ouders duidelijker moet informeren over de collectieve verantwoordelijkheid van vaccineren.

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) vindt het advies van de Commissie kinderopvang en vaccinatie ‘goed doordacht’, maar stelt ook dat de overheid aan zet is. ‘De kinderopvang is niet de plek waar de oplossing vandaan moet komen.’ Lees meer

Bronnen: ANP, de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.