Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitsland komt 220.000 kindplaatsen tekort

Kinderopvang

Terwijl in Nederland de wachtlijsten in de kinderopvang als sneeuw voor de zon verdwijnen, moet men in Duitsland voor 1 augustus 2013 nog 220.000 kindplaatsen creëren voor kinderen tot vier jaar. Vanaf 1 augustus volgend jaar hebben namelijk alle jonge kinderen recht op voorschoolse activiteiten in de kinderopvang.

Of de Duitse kinderopvang in minder dan een jaar tijd het aantal kindplaatsen kan uitbreiden van 558.000 (huidige situatie) naar 780.000 is maar de vraag. Om te voorkomen dat ouders hierover gaan klagen, heeft de Duitse overheid Betreuungsgeld beloofd aan ouders die beslissen om hun kind thuis te houden.

Troostgeld
Over dat geld is nu discussie in Duitsland. Want waarom zou je ouders belonen wanneer zij hun kinderen thuis houden? De Sociaal Democraten vinden dan ook, dat het Betreuungsgeld beter besteed kan worden in de kinderopvang, in plaats van als troostgeld voor ouders te gebruiken. Zij vinden de maatregel die bondskanselier Angela Merkel voorstelt een stap terug.

Rechtszaken
De minister van Gezin, Kristine Schröder, denkt dat het niet onhaalbaar is om in minder dan een jaar tijd 220.000 kindplaatsen te creëren. Toch heerst de angst dat boze ouders rechtszaken gaan indienen als blijkt dat zij geen gebruik kunnen maken van de kinderopvang voor hun kind, terwijl dit in de wet wel wordt beloofd.

Lees meer op de website van de Süddeutsche Zeitung >>

Bron: Sueddeutsche.de
ANP Photo, Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.