Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitse coronapatiënt is kinderopvangmedewerker

Een van de Duitsers die besmet zijn met het coronavirus is een kinderopvangmedewerker. De 65 kinderen op het kinderdagverblijf waar de Duitse werkt, moeten veertien dagen in quarantaine.
corona
iStock

Het echtpaar bij wie het virus deze week werd vastgesteld, woont in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, vlakbij Sittard. Uit voorzorg hebben de autoriteiten besloten dat scholen en kinderdagverblijven in de omgeving dicht blijven tot 2 maart.

Kinderen in quarantaine

De 65 kinderen op het kinderdagverblijf waar de kinderopvangmedewerker werkt, blijven veertien dagen in quarantaine. De quarantaineperiode van veertien dagen geldt vanaf het moment waarop de kinderen in aanraking met het de vrouw zijn geweest. Ze zitten thuis en mogen niet naar buiten. De toestand van de echtgenoot van de kinderopvangmedewerker is ernstig, melden verschillende media.

Tips RIVM

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Het RIVM geeft het volgende advies:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Bekijk alle vragen & antwoorden over het coronavirus op de website van het RIVM. Klik hier

Praten met kinderen

Hoe praat je met kinderen over het coronavirus? ‘Hoe groot de impact op een kind is, hangt af van hoe angstig volwassenen hen maken.’ Dat zegt kinderpsycholoog Tischa Neve tegen RTL Nieuws. ‘Houd het behapbaar en maak kinderen niet onnodig ongerust. Wees vooral eerlijk, en zeg bijvoorbeeld niet dat het coronavirus nóóit in Nederland kan komen, want we weten dat het wel kan.’

Maatregelen

‘Als de RIVM of de overheid aangeeft dat het nodig is om maatregelen te nemen, dan is het belangrijk om ook kinderen uit te leggen wat ze kunnen doen om besmetting tegen te gaan’, zegt Neve. (zie de hierboven genoemde tips van het RIVM)

‘Maar zolang een kind er niet over begint, hoef jij dat ook niet’, stelt Neve. ‘Probeer het weg te houden bij kinderen totdat het echt dichtbij komt.’ Jeugdarts Jeanne-Marie Hament geeft tips hoe je uitlegt aan jonge en oudere kinderen wat het virus is. Lees het artikel

Het lijkt een kwestie van tijd tot het coronavirus ook in Nederland opduikt. Wat zullen de gevolgen zijn voor de kinderopvang? Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.