Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driekwart jonge ouders maakt gebruik van vaderverlof

Het aanvullend geboorteverlof voor partners (vaderverlof) is populair. Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders goed op de hoogte zijn van het bestaan van de verlofregeling en dat 75 provent van de ouders het verlof ook daadwerkelijk opneemt.
ouders
© AleksandarNakic / Getty Images / iStock

Het aanvullend geboorteverlof, zoals het vaderverlof officieel wordt aangeduid, bestaat een jaar. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het salaris.

Uit onderzoek van magazine WIJ en Voor Werkende Ouders blijkt dat ouders enthousiast zijn over het verlof. Een struikelblok is de vergoeding van 70 procent van het salaris. Vooral voor mensen met lagere inkomens is dit een reden om van het verlof af te zien.

Betere band

Het onderzoek toont aan dat ouders de doelen van het geboorteverlof onderstrepen. Ouders nemen het verlof op omdat er dan meer tijd is om een nieuwe basis als gezin te creëren (78 procent), de partner een betere band met de baby kan opbouwen (69 procent) en beide partners een betere verdeling van de zorgtaken krijgen (55 procent).

Een ander belangrijk doel, solocare, waarbij de partner alleen voor de baby zorgt, is niet populair. Een reden hiervoor is dat ruim 45 procent van de ouders aangeeft direct na de geboorte het verlof op te willen nemen om de eerste weken samen te doen.

Bijkomen van bevalling

Mariska van der Kogel, hoofdredacteur WIJ: ‘Ruim de helft van de moeders geeft aan dat bijkomen van de bevalling ook een belangrijke reden is om het verlof direct na de geboorte op te nemen. Niet zo verwonderlijk, zeker voor stellen die hun eerste kind krijgen. Voor hen is alles nieuw en het is natuurlijk veel prettiger om in die beginfase het samen te ontdekken.’

Ouders geven verder aan dat ze het verlof wilden spreiden, bijvoorbeeld om de impact op het inkomen te spreiden of omdat het van de werkgever moest.

Marjet Winsemius, Voor Werkende Ouders: ‘Ook dit onderzoek toont weer aan dat werkende vaders ook willen zorgen en zorgende moeders ook willen werken. Werkgevers en de overheid zijn wat ouders betreft opnieuw aan zet om die wens mogelijk te maken met ruimer verlof zowel in tijd als in geld.’

505 ouders

Het onderzoek is gedaan onder aanstaande ouders en ouders met een kind tot en met 12 maanden. 505 ouders hebben de vragenlijst ingevuld. De respondenten komen uit de database van WIJ. Speciaal voor het onderzoek zijn WIJ en Voor Werkende Ouders ook de straat op gegaan om aan ouders te vragen wat zij van de Nederlandse verlofregelingen vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.