Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dorp vecht voor behoud kinderopvang

Aan betrokkenheid geen gebrek in het Brabantse dorpje Lierop. Daar strijden de kinderopvangorganisatie, de dorpscoöperatie Lierop Leeft en de gemeente Someren voor het behoud van kinderopvang in het dorp. De locatie van Spring Kinderopvang leidt al jaren verlies.
Dorp vecht voor behoud kinderopvang
Foto: ANP Xtra

‘Er moet nu snel iets gebeuren op de verlieslijdende locatie in Lierop’, zegt directeur van Spring Louise Joosten in het Eindhovens Dagblad. De locatie lijdt al zoveel jaren verlies, dat sluiting niet langer kan worden voorkomen. Maar dan zijn inwoners van Lierop voor kinderopvang voortaan afhankelijk van een ander dorp. Dat wil de dorpsbeweging Lierop Leeft in ieder geval voorkomen.

Kleine gemeenschap

Marieke van den Hurk van Lierop Leeft hoopt dat de gezamenlijk opgestelde noodkreet leidt tot een structurele oplossing van het kinderopvangprobleem. Zij zoekt dit, samen met Spring en de gemeente Someren, vooral bij de inwoners zelf. Joosten zegt: ‘Het is al bijzonder dat je kinderopvang in zo’n kleine gemeenschap kunt exploiteren. Maar dan moeten ouders er wel gebruik van maken.’ De realiteit is echter dat veel ouders de opvang onderling hebben geregeld en dat het gebruik van kinderopvang terugloopt.

Oproep

Het is de dorpsbeweging Lierop Leeft niet perse te doen om het behoud van een Spring Kinderopvanglocatie. Wel vindt ze dat kinderen in hun eigen dorp moeten worden opgevangen. Ze wil daarom in gesprek met ouders, vrijwilligers, belangstellenden en professionele organisaties om te kijken hoe kinderopvang in Lierop gerealiseerd kan worden. De oproep is inmiddels de deur uit.

Ouders die een kinderdagverblijf of bso over (willen) nemen is geen nieuw fenomeen, maar het komt de laatste tijd wel vaker voor. Is dat een gunstige ontwikkeling of zijn er bezwaren? Gjalt Jellesma (BOinK) en Marjet Winsemius (Voor Werkende Ouders) reageren. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.