Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doe mee aan de Tuinvogeltelling 2019

Bso’s worden opgeroepen om volgend weekend mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Dit kan op vrijdag 25 januari. Er is materiaal beschikbaar om het tellen gemakkelijker en leuker te maken.
ANP

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Vooral individuele vogelliefhebbers doen elk jaar weer mee aan de Tuinvogeltelling. Sinds een paar jaar richt de organisatie zich ook meer op het onderwijs en de kinderopvang.

Gratis lesmateriaal

Voor klassen, bso-groepen of groepen kinderen in NME-centra heeft de Vogelbescherming lesmateriaal ontwikkeld. Dit bestaat onder andere uit tips en zoekkaarten voor kinderen. Er staan tips in over hoe je vogels uit de top 10 kunt herkennen en hoe verschillend het gedrag tussen vogels is. Ook staan er tips in hoe je van te voren vogelvoer kunt maken om vogels naar de buitenruimte te lokken. Het materiaal is geschreven voor kinderen van 4-12 jaar oud en is gratis te downloaden vanaf de website.

Vogelvriendelijke buitenruimte

Je kunt de vogeltelling ook gebruiken als startpunt van een groter project, namelijk het vogelvriendelijker maken van de buitenruimte. Zijn er in jullie buitenruimte bijvoorbeeld voldoende plekken waar vogels nestjes kunnen bouwen? Hebben jullie zelf nestkastjes hangen waar dit kan? Is er voldoende groen zoals heggen en bomen waar vogels zich in kunnen verstoppen? En kunnen ze voldoende voedsel vinden zoals zaden, broodkruimels, bessen en insecten? Bso’s kunnen groepjes kinderen de buitenruimte laten inventariseren en vervolgens met elkaar plannen maken om de buitenruimte vogelvriendelijker te maken. Ook hiervoor is gratis lesmateriaal te downloaden.

Estafette-tellen

Het tellen zelf kan op vrijdag 25 januari gebeuren. Met een handig telformulier kunnen ook de jongste bso-kinderen uit de voeten. Op de website van de Vogelbescherming staan tips om het tellen leuker te maken. Tel bijvoorbeeld in estafette-vorm zodat kleine groepjes steeds kort aan bod zijn om te tellen. Anders duurt het misschien te lang. En let op: overvliegende vogels tellen niet mee. Alleen de vogels die in de buitenruimte verblijven mogen geteld worden.

Lees meer op www.tuinvogeltelling.nl

De regels voor het gebruik van de buitenruimte veranderen niet per 1 januari 2019. Dit was wel het plan, maar sectorpartijen zagen dat er helemaal geen aanleiding is om de huidige regels voor de buitenruimte aan te passen. Lees meer over dit besluit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.