Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de coronamaatregelen

Met ingang van vandaag wordt voor de kinderopvang een aantal versoepelingen in de coronamaatregelen doorgevoerd. Enkele belangrijke wijzigingen: het loslaten van 1,5 meter en een beperkt quarantaine-advies bij een besmetting op de groep. Voor zwangere personeelsleden en gastouders worden de richtlijnen nog niet aangepast.
corona test
© pascalskwara / stock.adobe.com

Veranderingen per 20 september 2021

De adviezen voor bron- en contactonderzoek (BCO) voor de nauwe contacten in de kinderopvang (en het PO) kunnen worden versoepeld. Het OMT vindt het niet meer proportioneel dat bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang of het primair onderwijs, de hele groep of klas een quarantaine- en testadvies krijgt. Bij uitbraken met meerdere besmettingen in een groep, kan de GGD nog wel aanvullende adviezen geven, waaronder indien nodig een quarantaineadvies voor de hele groep of klas.

Het blijft wel van belang om leerlingen en hun ouders te informeren over de besmetting in de groep of klas. Zo is maatwerk mogelijk in bijzondere omstandigheden, zoals een kwetsbare huisgenoot met een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte. Dit gebeurt dan in samenspraak met de GGD en eventueel de behandelaar van de huisgenoot.

Op termijn kan worden overwogen om aan kinderen jonger dan 13 jaar in het algemeen geen quarantaineadvies meer te geven als zij nauw contact zijn geweest met iemand die is besmet. Het OMT komt hier in een volgend advies op terug.

Veranderingen per 25 september 2021

De anderhalve meter-regel wordt losgelaten. De branchepartijen gaan hiervoor met het ministerie van SZW het protocol kinderopvang aanpassen. De nieuwe versie van het protocol wordt vóór 25 september gepubliceerd.

De richtlijnen voor personeelsleden/gastouders die zwanger zijn, worden vooralsnog niet aangepast. Zwangere medewerkers blijven dus vanaf week 28 alleen werkzaamheden uitvoeren waarbij het lukt om 1,5 meter afstand van anderen (zowel kinderen als volwassenen) te houden. De richtlijn is er ter bescherming van de zwangere werknemers en het ongeboren kind, om het risico dat zij lopen. Dit betekent dat een werknemer niet verplicht kan worden na 28 weken nog op de groep te werken.

De branchepartijen zijn nog in gesprek met het Ministerie van SZW hierover, en in het bijzonder over het eventuele onderscheid tussen wel of niet-gevaccineerde zwangere medewerkers.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.