Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit gaat BKK in 2018 en 2019 doen

Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) legt zich de komende twee jaar vooral toe op de implementatie van het pedagogisch curriculum en de zelfevaluatie door houders. Dit blijkt uit een BKK-nieuwsbrief over de inhoud van het programma ‘Duurzaam professionaliseren' in 2018 en 2019.

Onlangs werd bekend dat na de afronding van het programma ‘Kwaliteitsimpuls’ BKK nog twee jaar door mag gaan met het ondersteunen en professionaliseren van de kinderopvangbranche. Het nieuwe programma heet ‘Duurzaam professionaliseren’. De sector kinderopvang is (nog steeds) een jonge professie waarbij het veel tijd kan kosten om de resultaten van veranderingen daadwerkelijk op de werkvloer te ervaren. Dit heeft mede te maken met langdurende processen en de betrokkenheid van veel en diverse partijen. Juist daarom zegt BKK blij te zijn met de goedkeuring van SZW; het biedt BKK de gelegenheid om door te gaan met de verdere implementatie en het laten ‘landen’ van de thema’s Pedagogisch curriculum en Zelfevaluatie.

Pedagogisch curriculum

In de nieuwsbrief is veel aandacht voor het pedagogisch curriculum. Dit werd eind mei 2017 gelanceerd. In 2018 wil BKK zich richten op de bewustwording en het vergroten van de belangstelling voor het curriculum. In 2019 wordt gekeken hoe het curriculum effectief gebruikt kan worden als bron voor het pedagogisch beleid. Dit gebeurt steeds in samenhang met de kwaliteitsmaatregelen die vanuit de Wet IKK aan de branche worden opgelegd. Op 30 januari 2018 vindt een gratis bijeenkomst (middag) plaats voor pedagogisch coaches, praktijkpedagogen, trainers en bemiddelingsmedewerkers bij gastouderbureaus over hoe het curriculum ingezet kan worden bij de herijking van het pedagogisch plan. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij BKK via info@stichtingbkk.nl.

Zelfevaluatie

Het andere thema Zelfevaluatie door houders is een wat minder tastbaar onderwerp. Gebleken is dat veel houders zelfevaluatie nog niet direct herkennen als een urgente aanvulling op bestaande toetsingskaders en kwaliteitsoordelen. In 2018 zullen de activiteiten vooral gericht zijn op het benadrukken van de pedagogische kwaliteit. Bij houders maar ook door het betrekken van stakeholders en interne en externe toezichthouders. In 2018 start ook weer een leergang over zelfevaluatie, een studiereis en het vierde Wetenschapscongres.

Wetenschap

BKK zette zich het afgelopen jaar ook actief in om wetenschap en praktijk dichterbij elkaar te brengen. Dit gebeurde door het brengen van kennis uit internationaal onderzoek naar de praktijk en het inventariseren van onderzoeksvragen in de praktijk. Het plan is om een ‘masterclass’ te organiseren en een buitenlandconferentie. Daarnaast blijft er een podium beschikbaar voor recent afgestudeerden.

Studiedagen

Er komen ook studiedagen aan voor pedagogisch medewerkers en gastouders. De eerste vindt plaats op 7 februari en gaat over de materiele wereld. Kinderen gaan op avontuur in de wereld, elke dag is er iets te ontdekken. Wat hebben ze bij deze ontdekkingstocht nodig van de pedagogische beroepskrachten om hen heen? Op 4 april gaat de studiedag over taal, verhaal en interactie. Dan krijgen pm’ers en gastouders informatie over de eerste en tweede taalverwerving. We willen kinderen een stem geven, maar hoe, wat en waar doen we dat? Inschrijven voor deze bijeenkomsten is binnenkort mogelijk.

Evaluatie

Na 31 december 2017 is het vorige programma van BKK ‘Kwaliteitsimpuls’ officieel afgerond. Bureau Bartels zal in opdracht van BKK onderzoeken wat dit programma voor de sector betekend heeft. Wil je hierover meepraten? Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@stichtingbkk.nl. Bureau Bartels zal deze aanmeldingen beoordelen en een keuze maken op basis van een gelijke verdeling tussen de verschillende doelgroepen.


Wat zijn de doelen en positionering van het Pedagogisch curriculum voor het jonge kind? En hoe is het tot stand gekomen? BKK-directeur Betsy van de Grift legt uit. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.