Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikke kleuter wordt dikker door fout advies

Jonge kinderen die te dik zijn krijgen meer calorieën binnen dan ze nodig hebben, ook al houden zij en hun ouders zich keurig aan voedingsadviezen. Oorzaak is dat de formules waarop deze adviezen zijn gebaseerd, niet kloppen. Die overschatten het energieverbruik van deze groep kinderen met bijna 20 procent.
Dikke kleuter wordt dikker door fout advies
Foto: ANP Photo

Dat stelt Anna Sijtsma van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in haar proefschrift waarop ze 25 juni promoveert. Voedingsadviezen die van de bestaande formules gebruikmaken en bedoeld zijn om overgewicht tegen te gaan, doen dan juist het tegenovergestelde, concludeert zij.

Spieren

Voedingsdeskundigen gebruiken formules om vast te stellen hoeveel calorieën een kleuter nodig heeft voor een normale groei. Die gaan uit van lengte en gewicht. Maar volgens Sijtsma is de hoeveelheid spieren bepalend. Voedingsadviezen die op lengte en gewicht zijn gebaseerd, kunnen dan juist voor te dikke kinderen voor nog meer overgewicht zorgen, zo blijkt uit haar onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.