Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dijksma: ‘Beroepskracht-kindratio aanpassen’

Staatssecretaris Dijksma laat in een reactie op de enquete van Abvakabo FNV weten dat ze de beroepskracht-kindratio (bkr) wil vereenvoudigen. Uit de enquete bleek dat 277 van de 740 pedagogisch medewerkers vinden dat ze onvoldoende kwaliteit kunnen leveren omdat ze te vaak alleen staan op de groep.  Nog eens 186 pm’ers gaven aan dat ze de veiligheid van kinderen niet kunnen garanderen omdat ze alleen staan.

Regels vereenvoudigen
Er zijn twee problemen in de uitvoering van de bkr. Ten eerste worden de regels niet goed genoeg nageleefd en ten tweede zijn de regels, mede vastgelegd in het Convenant Kinderopvang, te ingewikkeld geworden. Daarin staat namelijk dat pedagogisch medewerkers op sommige momenten van de dag (en dan vooral aan het begin en het einde van de dag) alleen mogen staan. De werkgeversverenigingen hebben Dijksma laten weten dat de huidige regels te ingewikkeld zijn geworden. Samen met hen vindt de staatssecretaris dat het de hoogste tijd is om de regels in het Convenant te vereenvoudigen. Mogroep Kinderopvang en de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang zijn bereid om een voorstel voor het aanpassen van de beroepskracht-kindratio te doen. Dijksma wil dit ook in overleg met de GGD Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Abvakabo doen.

Slechte naleving
Het andere probleem is de slechte naleving van de bestaande regels. In haar brief verwijst ze naar de bevindingen van het NCKO-onderzoek waaruit ook al bleek dat een te groot deel van de kinderopvangorganisaties de regels negeren. Sharon Dijksma: ‘Ik vind dit niet goed te praten en heb daarom GGD Nederland gevraagd om nog in 2009 te beginnen met risicogestuurd toezicht op basis van een landelijk model.’ Dat betekent dus dat er onaangekondigd wordt gecontroleerd op de beroepskracht-kindratio. Met de Inspectie van Onderwijs heeft ze afgesproken dat zij met gemeenten die te weinig handhaven verbeterafspraken gaan maken.

Bekijk hier de brief die staatssecretaris Dijksma aan de Abvakabo schreef >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.