Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Debbie van Leiden: ‘De werkdruk aanpakken is voor de FNV het belangrijkste’

De cao-onderhandelingen voor de kinderopvang zijn in volle gang. Hoe staat de FNV daarin? Onderhandelaar Debbie van Leiden licht een tipje van de sluier op. 'We verwachten niet dat de werkgevers meteen bij het kruisje tekenen. Maar een fatsoenlijke salarisverhoging is voor ons wel een voorwaarde.’
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Dag Debbie van Leiden,
      Werkdruk aanpakken is iets anders dan salarisverhoging. Ieder jaar er weer bij, wanneer gaat dat nou es stoppen. Bij ons is gek genoeg geen werkdruk. Dat komt omdat wij een kleine organisatie zijn, die hebben het goed voor elkaar.
      De werkdruk bevindt zich bij de grote instellingen, waar winst vooral belangrijk is om al die lagen (die wij niet hebben) te moeten kunnen uitbetalen. En, zoals hier boven al staat, wringen wij, als kleine organisatie, ons in allerlei bochten om alles goed draaiende te houden. Al die regel- en wetgeving: gek wordt je ervan. Daar zou ik als FNV es naar kijken en kom es bij me langs om te zien hoe goed het hier gaat en dan kan je met eigen ogen aanschouwen dat medewerkers dik tevreden zijn. Niet voor niets heb ik geen ziekteverzuim en nauwelijks verloop in personeel. Wees welkom, dan gaan we het erover hebben!

    2. Lees alle reacties
    3. Ok, fijn dat de FNV de ouders gaat vertellen dat de kinderopvang 10% duurder wordt! 5% voor het bestaande personeel, en 5% voor extra aan te nemen groepshulpen en de extra organisatie waarmee dat gepaard gaat.
      De inflexibiliteit van de organisatie neemt natuurlijk wel iets toe door alles zo strikt onder te verdelen (want diploma, VOG en zo), maar daar hebben ouders wel begrip voor, die vinden de werkdruk ook erg belangrijk.
      De FNV gaat op deze manier het zowel voor ouders als werknemers veel fijner maken, iets waar wij als werkgever natuurlijk volledig achter staan.
      Ook de overheid zal blij zijn dat het voor de komende jaren goed geregeld is, gewoon een zak extra geld en iedereen is tevreden.
      Dat de pluriformiteit, de creativiteit en de nabijheid er een beetje onder lijden is veel minder van belang.
      En dan even serieus: Ja, er is sprake van werkdruk, maar dat komt ook omdat we heel druk blijven met voldoen aan alle regeltjes, die ook allemaal in de CAO staan. Daar worden ook werknemers wel eens moedeloos van. Nee, je mag geen 5 minuten te laat komen, ja, je moet de ouders voor de deur laten wachten omdat dat moet van de GGD, en ja, je mag vanmiddag niet meekijken want je zal hier straks vaker zijn en dus ben je nú al structureel en mag je zonder koppeling niet binnenkomen. En nee, je vriendje mag niet binnen even plassen want dan gaan we over de BKR-ratio heen, sorry.

    4. U kunt dit alleen ‘eisen’ als ook de tarieven kunnen worden opgehoogd die de overheid wil betalen. De huidige regels maken het voor een kleiner KDV al bijna onmogelijk. Neem de 0 jarigen… 1 op 3 is niet rendabel te krijgen. Ik heb niets tegen een eerlijke beloning, maar daar moeten wel inkomsten tegenover kunnen staan!

    5. Volgens mij wordt er bij de CAO onderhandelingen geen rekening gehouden met kleine organisaties, die hebben het nu al financieel moeilijk. Zij moeten ivm de IKK al twee medewerkers zetten op bijvoorbeeld 4 aanwezige kinderen. Zij hebben geen aanwezige achterwacht. Zal prettig zijn als er ook wordt meegedacht met de kleinere organisaties !
      Corrie

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.