Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

“De roep om een strategisch opleidingsbeleid klinkt steeds luider”

HR-adviseurs zien het opleiden van (toekomstige) medewerkers als oplossing voor personeelsbehoud en werving en selectie. Is dit toepasbaar binnen jouw organisatie en hoe? Een blik vanuit de opleider.

Het ontwikkelen van een opleidingsbeleid voor organisaties in de kinderopvang. Dat is volgens Danielle Schepers, strategisch manager bij WerkendLeren, een van de oplossingen om medewerkers te werven, binden en boeien. De laatste jaren ziet Schepers bij veel organisaties dezelfde opleidingsvraag naar voren komen: ‘HR-adviseurs vragen ons regelmatig hoe zij (nieuwe) medewerkers strategisch kunnen opleiden. Met als doel medewerkers aan de organisatie te binden en ze tactisch in te zetten.’

Strategisch opleidingsbeleid

De roep om een strategisch opleidingsbeleid klinkt steeds luider. Schepers zit regelmatig met verschillende, zowel grote als kleine, organisaties om tafel om hun opleidingsbeleid in kaart te brengen: ‘Bij de meeste organisaties zie ik dezelfde knelpunten en kansen naar voren komen. Managers hebben vaak wel een beeld van de verplichte scholingen die individuele medewerkers nog moeten volgen. Maar ze vergeten vaak te kijken naar de ontwikkelwensen van deze medewerkers. Ook ontbreekt er vaak een beeld van de organisatie- en teamontwikkeling.’ Op deze gebieden valt nog veel te winnen.

Bewuste stappen zetten voor opleidingsbeleid

Een strategisch opleidingsbeleid biedt grote kansen. Schepers: ‘Om organisaties te helpen hun meerjaren opleidingsbeleid vorm te geven, adviseren we ze grofweg zes stappen te doorlopen. Niet alle stappen zijn verplicht en ze kunnen parallel aan elkaar verlopen:

1. Opleidingsbehoeften in kaart
Wat vraagt jouw organisatie nu en in de toekomst van medewerkers? Het antwoord op deze vraag is een eerste stap naar jouw strategisch opleidingsbeleid. Neem hier ook de toekomstige ontwikkelingen binnen de branche in mee.

2. Meerjaren opleidingsbeleid
Breng de huidige stand van zaken in kaart en onderzoek welke acties je kunt inzetten om het opleidingsdoel van jouw organisatie te behalen. Dit is een mooi begin voor jouw meerjaren opleidingsbeleid.

3. Start een interne academy
Voor veel organisaties in de kinderopvang is een interne academy een praktisch middel om opleidingsdoelstellingen te behalen. Wij adviseren vaak een leermanagementsysteem die blended leren stimuleert. Zo is het makkelijker om werk en studie te combineren.

4. Werven en opleiden
Jouw nieuwe opleidingsstrategie vormt een mooie basis om medewerkers te werven en op te leiden. Werf ook herintreders met een verouderd diploma, die ervaringen kunnen laten erkennen via een EVC-traject. Of zij-instromers die een switch willen maken naar de kinderopvang.

5. Huidige medewerkers scholen
Breng ook de opleidingsbehoeften van jouw medewerkers in kaart. Maak een plan om individuele medewerkers te scholen. Bijvoorbeeld vanuit jouw interne academy of door incompany klassen te starten.

6. Evalueer en ontwikkel door
Evalueer jouw opleidingsplan periodiek. Plan acties in, voer ze uit, controleer of ze het gewenste resultaat hebben en bouw hierop voort.

Financieringsmogelijkheden

Voor elk budget is er wel een opleidingsbeleid te ontwikkelen. Gelukkig zijn er vanuit de overheid subsidiemogelijkheden om opleiden betaalbaar te maken voor zowel organisaties als individuen. ‘Er zijn veel landelijke en regionale subsidies, maar je moet soms net even weten welke dit zijn en hoe je deze aanvraagt,’ aldus Schepers. Voorbeelden van landelijke subsidies die momenteel lopen zijn de Subsidie Praktijkleren (SPL), Subsidieregeling Leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM) en het STAP-budget.

Organisatiescan

‘Mensen en organisaties succesvol helpen ontwikkelen binnen de snel veranderende arbeidsmarkt zit in het DNA van WerkendLeren. Daarom maken wij ons aanbod onder andere toegankelijk via subsidies en bieden wij tools om leren te implementeren binnen de organisatie’, vertelt Schepers enthousiast. Een van deze tools is de organisatiescan. Achterhaal op watisjevolgendestap.nl in acht à tien minuten de opleidingsbehoeften van jouw organisatie. Laat de scan vervolgens invullen door jouw medewerkers en ontvang een gratis adviesrapport.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.