Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

De kinderen blijven thuis: wie gaat dat betalen?

Behalve voor ouders met een 'cruciaal beroep' is de kinderopvang voor iedereen gesloten. Wat zijn daarvan de financiële gevolgen en wie draait daarvoor op?
kosten kinderopvang
AdobeStock

Vooralsnog is de berichtgeving van het ministerie van SZW over deze kwestie duidelijk: de situatie blijft onveranderd. Ouders wordt gevraagd om de factuur voor de kosten kinderopvang gewoon te blijven betalen, ook de eigen bijdrage. Of zij nu werkzaam zijn in een cruciaal beroep of niet. Met andere woorden: los van de vraag of hun kinderen ook daadwerkelijk opvang krijgen.

‘De meeste kinderopvangorganisaties factureren vooraf, dat betekent dat u waarschijnlijk uw factuur voor de maand maart al betaald heeft,’ aldus het ministerie. ‘Ook voor de maand april vragen wij u de factuur te blijven betalen.’

Inkomsten op peil

Voor de kinderopvangorganisaties is dit in elk geval op korte termijn een geruststelling, want de inkomsten blijven vooralsnog op peil. Al is het natuurlijk niet zeker of de ouders allemaal aan de oproep om te betalen zullen voldoen. Mochten de inkomsten toch tegenvallen, dan is werktijdverkorting naar het zich laat aanzien voorlopig geen optie. Kinderopvangorganisaties vallen volgens de huidige berichten buiten deze regeling voor medewerkers die even niets te doen hebben.

Kinderopvangtoeslag

Voor de ouders geldt dat zij op advies van het ministerie van SZW niets moeten aanpassen bij de Belastingdienst voor wat betreft de kinderopvangtoeslag. Zo houden zij het recht op opvang als de situatie weer normaal is en krijgen zij hun toeslag in de tussentijd gewoon doorbetaald. ‘U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten,’ aldus het ministerie

Gjalt Jellesma van oudervereniging BOink onderschrijft de maatregelen van het ministerie wat betreft de betaling door de ouders. ‘Om een administratieve chaos te voorkomen, zijn wij het ermee eens dat de hele rekening, dus ook de eigen bijdrage, door ouders wordt betaald,’ zei hij in de Volkskrant.

Compensatie overheid?

Er is wat Jellesma betreft wel behoefte aan duidelijkheid. ‘Een shutdown zonder dat iemand weet wie welke kosten draagt is ongewenst,’ zei hij tegen Kinderopvang Totaal. ‘Duidelijkheid en het voorkomen van ongerustheid bij ouders is belangrijk. En ook kinderopvangorganisaties hebben grote behoefte te weten waar zij zich op voor moeten bereiden’.

Dit alles betekent volgens hem wel dat de overheid aan zet is voor de extra kosten die ouders zelf maken. ‘De overheid moet wel duidelijk maken hoe ze de eigen bijdrage van ouders gaat compenseren. Als je nu zzp’er bent, word je misschien hard getroffen door alle maatregelen. Zeker dan is compensatie op zijn plaats.’

SZW beraadt zich

Het ministerie van SZW laat weten dit verzoek van BOinK te begrijpen en zich op de kwestie van vergoeding van de eigen bijdrage te beraden. ‘We begrijpen dat dit in deze tijden onzekerheid voor u kan opleveren. Er komen hier ook veel vragen over. We kijken op dit moment naar manieren om dit achteraf te repareren en zullen hier zo snel mogelijk over communiceren.’

‘Helaas kunnen we hier op dit moment niets meer over zeggen gezien de complexiteit van de situatie,’ aldus een woordvoerder van het ministerie.

13 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de krant staat dat ouders opvang niet hoeven door te betalen en dat de kosten dus niet verschuldigd zijn in deze periode van sluiting: Hoogleraar consumentenrecht Loos zegt dat de ouders wel zelf actie moeten ondernemen. „De juridische constructie hiervoor is gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst. Daarvoor is wel een brief vereist: de consument moet dan aangeven dat hij voor de periode dat de kinderopvang of school gesloten is, de overeenkomst gedeeltelijk ontbindt. Dat wil zeggen dat hij gedurende die periode zelf ook de rekening niet behoeft te betalen”, aldus de wetenschapper van de Universiteit van Amsterdam.

    Wij volgen hierin het gegeven advies dus voor de periode dat de opvang gesloten is, hebben wij de overeenkomst gedeeltelijk ontbonden. Dat wil zeggen dat gedurende die periode ook de rekening niet hoeft te worden betaald.

    Voor de kinderopvang is het uiteraard heel naar, maar daar zijn nu precies de maatregelen voor bedoeld die het kabinet gisteren heeft genomen.

  3. Wat als je een flexibele opvang hebt die de uren achterad factureerd? (uren die je afneemt betaal je?) Nergens is daar iets over te lezen?

    mag de opvang dan die niet afgenomen uren op de factuur zetten? of een andere constructie maken tot een factuur?

    • Op site van de Belastingdienst las ik:
      Moet ik de kinderopvang blijven betalen?
      Strikt genomen is dit afhankelijk van de privaatrechtelijke overeenkomst die u hebt gesloten met uw kinderopvangorganisatie. Maar gezien deze noodsituatie adviseren wij u toch te blijven betalen.

      In ons geval dus heel duidelijk afgesproken dat er geen doorbetaling plaatsvindt. Het is slechts een advies om dat wel te doen, maar dat advies is in strijd met de (financiele) belangen van de ouders en volg ik dan ook niet.

      In de ovk van ons gastouderbemiddelingsbureau staat duidelijk:
      – De ouder betaalt maandelijks achteraf de daadwerkelijk opgevangen uren en de vaste maandelijkse begeleidingskosten.
      – Bij afwezigheid van de gastouder om welke reden dan ook, vindt geen doorbetaling plaats.

      wat betreft opvanguren, die niet zijn geleverd, maak ik uitdrukkelijk bezwaar en voor zover nodig ontbind ik voor de betreffende periode van geen opvang de overeenkomst (oa omdat de overeengekomen dienst niet wordt geleverd).

  4. Ik ben niet van plan om het factuur van kinderopvang te gaan betalen..want ik zit met mijn kind thuis en dan moet ik zelf de oppas gaan doen en dan nog zit ik door al deze dingens zit ik nu ook in de WW…vind het gewoon niet kunnen..dat mijn kind thuis moet blijven en dat ik dan alsnog de factuur moet gaan betalen.

  5. De kinderen blijven niet thuis want ik moet nog werken en moet dus een ander alternatief zoeken. De buurvrouw is bereidt de kinderen op te vangen maar moet haar natuurlijk wel betalen. Moet ik dan al mijn kinderopvangtoeslag en nog de ouderbijdrage betalen naar de kinderopvang waar de kinderen niet gaan en ook nog de oppas?
    Ik vind het echt niet kunnen, iedereen gaat hierdoor achteruit en de ouders het meest zo te zien.

  6. De financiële consequenties zijn het grootst bij de ZZP’ers. Als werknemer is het nog mogelijk om eventueel verlof op te nemen voor de zorg van je kind. Ben je zelfstandige en maak je dezelfde keuze dan mis je gelijk je inkomsten en voor hoe lang?

    Wij overwegen om het contract tijdelijk op te schorten opdat de ouder eventueel een alternatief kan financieren. Tja, we gaan er met zijn alle op achteruit uiteindelijk

    • Hallo kan iemand mij vertellen of de kinderopvang ook door de NOV gesteund gaat worden. Want iedereen kan wel zeggen gewoon doorbetalen voor je opvang maar met maar 170 euro van de staat per maand en een rekening van 540 ga ik dat volgende maand dus niet doen. Als ze steun krijgen van de staat voor de personeelkosten dan verwacht ik dat de dagen van maart gewoon blijven staan.

  7. Het makkelijkst voor alle partijen zou zijn dat alle ouders een 100 % vergoeding krijgen voor de periode van de ‘lock-down’ Dus voor de periode 16 Maart tot 6 April 100 % kinderopvangtoeslag. In mijn ogen ook redelijk makkelijk toepasbaar voor toeslagen.nl Hopelijk blijft het bij 3 weken.
    Patrick van Rooijen
    Kinderparadijs Jansen & Jansen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.