Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De branche moet wanbetalers zelf aanpakken

Wanbetalers

Het aanpakken van wanbetalers in de kinderopvang is een zaak van de kinderopvanginstellingen zelf. De overheid zal zich hier niet mee bemoeien. Dit blijkt uit de beantwoording van Kamervragen van Kamerlid Heerma (CDA) door staatssecretaris De Krom.

Onlangs werd bekend dat steeds meer ouders de kinderopvangtoeslag die zij van de Belastingdienst ontvangen al hebben uitgegeven voordat ze het bedrag betalen aan de kinderopvang. Het gevolg is dat het aantal wanbetalers stijgt. In de Volkskrant merkte een eigenaar van een honderdtal verblijven op dat het aantal wanbetalers opgelopen is van 3 naar ongeveer 7,5 tot 10 procent in enkele jaren tijd.

Goede administratie
Als ouders niet betalen, moeten kinderopvanginstellingen in ieder geval zorgdragen voor een goede administratie waarin de uren waarvoor niet is betaald, als niet afgenomen uren worden genoteerd. Pas dan kan de Belastingdienst de ten onrechte uitgekeerde kinderopvangtoeslag terugvorderen. Opmerkelijk is dat de kosten van de niet betaalde uren kinderopvang terugvloeien naar het Rijk en niet naar de gedupeerde ondernemer.

Zwarte lijst
De Krom komt met meerdere oplossingen waarmee wanbetalers kunnen worden aangepakt. Bijvoorbeeld het bijhouden van een zwarte lijst per instelling. Nadeel van deze maatregel is dat het delen van een zwarte lijst wordt beperkt door de Wet bescherming persoonsgegevens. Een andere oplossing is dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag direct op de rekening van de kinderopvang stort. Sommige organisaties werken al zo.

Eén rekeningnummer
Een nadelige ontwikkeling is dat per 1 januari 2014 de Belastingdienst nog maar één rekeningnummer gebruikt per ontvanger. Het is dan dus niet langer meer mogelijk om de toeslag direct over te laten maken naar de kinderopvangorganisatie. Of hierin voor de kinderopvang toch nog een uitzondering kan worden gemaakt, wordt nog onderzocht. Het ministerie is hierover onder andere in overleg met de Brancheorganisatie.

Download de antwoorden van staatssecretaris De Krom >>

ANP Photo, Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Ik vind het een goed idee als de overheid zich er niet mee zou bemoeien. Maar nu stellen ze regels die problemen in de hand werken. Gastouders moeten binnen 5 dagen na betaling van ouders uitbetaald worden. Terecht!
    Maar onterecht als ouders het na uitbetaling weer kunnen storneren. En de ondernemer met het probleem zit.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind in tijden van bezuinigen op de kinderopvang dit toch wel een heel erg matig antwoord vanuit de overheid.
    Dit is een probleem ontstaan vanuit de overheid. ik vind het een erg eenzijdige gedachten om er vanuit te gaan dat het het probleem van de kinderopvang organisaties is, terwijl we allemaal allang weten dat we samen veel sterker staan tegen dit probleem.
    Je heb klanten die bij de een niet betalen en dan heel snel weer maar de volgende gaan. Vaak is er hier een achterliggend probleem. Hebben ze grote schulden die zich steeds meer opstapelen, plus dat zij hier ook andere mensen in betrekken. Dus dit antwoord vind ik erg kort door de bocht en eigenlijk van een persoon die duidelijk niet weet waar hij of zij het over heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.