Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling gastouderopvang voor 0-4 jaar

krimp

Het aantal bij de Belastingdienst gedeclareerde toeslaguren in de gastouderopvang is in 2011 met 15 procent gekrompen vergeleken met 2010. Dit onderzocht Adviesbureau Buitenhek Managament en Consult. Opvallend is dat de gastouderopvang voor kinderen van 4-12 jaar niet afnam, en de opvang van 0-4 kinderen juist wel.

Grote steden
In de vier grote steden van Nederland was in 2011 ook een grote krimp te zien in het aantal uren gastouderopvang. Maar hier toch een ander beeld dan in de rest van Nederland. In de vier grote steden kromp namelijk ook het aantal uren gastouderopvang voor kinderen van 4-12 jaar. In Rotterdam kromp gastouderopvang voor 0-4 jaar met 26 procent. In de andere drie grote gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag ligt dit rond de 21 procent. De gastouderopvang voor 4-12 jaar kromp vooral in Den Haag (26 procent), en het minst in Rotterdam (17 procent).

Alternatief
Het beeld dat de gastouderopvang steeds vaker wordt ingezet als alternatief voor dure dagopvang wordt door de cijfers van Buitenhek niet bevestigd. Dat kan natuurlijk veranderd zijn is het eerste halfjaar van 2012, hoewel uit een onderzoek onder de leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang ook in de gastouderopvang sprake blijkt te zijn van een daling in het eerste kwartaal van 2012. Ook Bureau Buitenhek zegt te verwachten dat de daling van het gemiddelde aantal uren gastouderopvang  in 2012 doorzet.

Bso groeit
Voor de gehele kinderopvang was er in 2011 sprake van slechts 1 procent groei ten opzichte van 2010. Dit werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een groei van het aantal bso-uren. De gastouderopvang kromp met 15 procent ten opzichte van 2010. Dat is voor een klein deel te verklaren omdat er in 2010 strengere eisen zijn gesteld aan gastouders en er in 2011 minder gastouders werkzaam waren dan het jaar ervoor.

Bekijk hier het rapport van Bureau Buitenhek >>

Bron: Buitenhek.nl
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.