Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Crisis in kinderopvang Vlaanderen’

De problemen in de Vlaamse kinderopvang lijken nog groter dan in Nederland. Een van de uitdagingen is dat ook daar pedagogisch medewerkers worden ingezet in het onderwijs. 'Dit kan niet op een slechter moment komen.'
Belgie
© Ruud Morijn / stock.adobe.com

Dat meldt oppositiepartij Groen in de krant Het Laatste Nieuws. Volgens parlementslid Celia Groothedde is de sector in crisis en moet de Vlaamse regering dringend bijsturen. Dat de minister van onderwijs nu ook pedagogische medewerkers wil inzetten in het onderwijs, kan volgens haar ‘op geen slechter moment komen’.

De kinderopvangsector in België kampt met lage bezettingen. Op babygroepen wordt één medewerker ingezet voor negen baby’s. Volgens Groothedde is dit ‘de zwaarste norm is van heel Europa’, die bovendien in de praktijk nog vaak wordt overschreden.

Achterhaald imago

Dit hangt samen met een in België ook nijpend personeelstekort. In 2020 stonden er in totaal 4000 vacatures openstonden, het grootste aantal van de hele sector zorg en welzijn.

Een probleem is ook dat de sector kampt met een achterhaald imago. ‘Kinderopvang is veel meer dan gewoon wat op de kinderen passen,’ aldus Groothedde. ‘Goede kinderopvang is veel breder en heel waardevol voor het kind, zeker als dat uit een kansarm gezin komt. In die eerste jaren legt kinderopvang mede de basis voor een heel leven: in relaties, sociale omgang, hechting en leervaardigheden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.