Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consequenties verkiezingsuitslag voor kinderopvang onduidelijk

Verkieizingen

Dat de VVD als grootste partij van Nederland onder leiding van Mark Rutte, de formatie mag gaan leiden, zegt nog niks over de toekomst voor de kinderopvang. Rutte lijkt niet om de samenwerking met de PvdA heen te kunnen. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het om de kinderopvangportefeuille gaat.

De afgelopen twee jaar is er ruim 700 miljoen euro bezuinigd op de kinderopvang. Dit beleid werd door een groot deel bepaald door de VVD die ook de verantwoordelijk minister leverde: Henk Kamp. Kinderopvang werd verplaatst van het Ministerie van Onderwijs naar het Ministerie van Sociale Zaken. Kamp voerde in 2012 de koppeling van de kinderopvangtoeslag aan het aantal gewerkte uren in. Voor 2013 staan nog meer bezuinigingen op de agenda. Aan de andere kant werd er door de regering onder leiding van Minister Marja van Bijsterveldt flink in VVE-gelden geïnvesteerd onder de 37 grootste gemeenten.

Lente-akkoord
De PvdA voerde de jaren daarvoor de regie over de kinderopvangportefeuille. Onder het bewind van staatssecretaris Sharon Dijksma werd juist flink in kinderopvang geïnvesteerd. Uiteindelijk zo flink dat de kosten voor de kinderopvang veel hoger uitvielen dan begroot en de overheid veruit het grootste deel van de kosten voor kinderopvang voor haar rekening nam. De afgelopen twee jaar voerde Marriette Hamer namens de PvdA het woord over de kinderopvang. Zij ging niet in zee met het Lente-akkoord waarin nieuwe kinderopvangbezuinigingen voor 2013 werden afgesproken.

Bezuinigingen terugdraaien
Hoe de kinderopvang 2013 tegemoet kan zien, is nog ongewis. Minister-president Mark Rutte gaf onlangs aan de bezuinigingen voor 2013 op de kinderopvangtoeslag voor met name hogere inkomens terug te willen draaien. Henk Kamp liet juist weten dat dit niet zal gaan lukken omdat er waarschijnlijk geen meerderheid is in de Kamer om de bezuinigingen van 2013 volledig terug te draaien.

Via een omweg
Adviesbureau Buitenhek berekende onlangs dat zowel de PvdA als de VVD voornemens is de kinderopvang betaalbaar te houden voor werkende ouders. Tegelijk bezuinigen zij via een omweg alsnog op de kinderopvangtoeslag. De VVD wil doelgroepouders uitsluiten van kinderopvangtoeslag. De PvdA wil een andere inkomensdefinitie voor de toeslagtabel hanteren zodat sommige ouders alsnog minder toeslag ontvangen.

Lees hier meer standpunten over kinderen en kinderopvang van de politieke partijen >>

ANP Photo, Evert-Jan Daniels

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.