Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combibaan biedt pm’ers het beste van twee werelden

Breek je als locatiemanager nog steeds je hoofd over hoe je die goede pm’ers bij jouw organisatie binnenhaalt en vooral ook: hoe ze vervolgens blijven? Denk eens aan het aanbieden van een combinatiebaan. Want dat wérkt, is de conclusie die je kunt lezen in het gratis e-book Combinatiebanen in kinderopvang. Maar hoe pak je het aan en in welke volgorde? Waar moet je op letten? Een bloemlezing uit het boek, vol tips en tricks.

Een pedagogisch medewerker die ook muziekdocent is, een zelfstandig pedicure die daarnaast met veel plezier als pm’er op de groep staat: in de kinderopvang combineert al ruim 14 procent een baan. Dat zijn 13.720 medewerkers. Hiervan heeft 85 procent een tweede baan buiten de kinderopvang en 15 procent in de kinderopvang. In de kinderopvang werken in totaal 97.000 medewerkers (1e kwartaal 2019), in 2022 zijn dat er naar verwachting 105.000.

Contract

De omvang van het contract is voor bijna één op de vijf pedagogisch medewerkers reden om naar een andere baan over te stappen. Andersom zoekt iemand met een bepaald type baan meer zingeving en vindt deze in de kinderopvang. Uit interviews in het boek blijkt dat werknemers vooral te spreken zijn over het grotere contract dat meer financiële vrijheid biedt en de mogelijkheid zich breder vakmatig en persoonlijk te ontwikkelen. Werkgevers zien hoe de uitstroom terugloopt doordat ze hun werknemers op alle vlakken meer te bieden hebben. Plausibele redenen om de combi-baan te overwegen, maar waar begin je als werkgever?

Mix & match met de ideale partner

Soms zie je een kans niet, omdat je er letterlijk bovenop zit met je neus. Zoiets als verliefd worden op je buurjongen, maar dan zakelijk. Heeft jouw kinderopvangorganisatie sport hoog op de ladder staan? Waarom dan niet in gesprek met de basisschool om te kijken of de docent bewegend onderwijs meer zou willen werken, bijvoorbeeld als pm’er? Veel pedagogisch medewerkers gaan ook graag aan de slag als onderwijsassistent. Bij integrale kindcentra biedt dit veel mogelijkheden en ook de werving is simpel. Specialiseer je als organisatie om een bepaalde doelgroep op de arbeidsmarkt ook aan te spreken. Misschien heb je zelf wel extra menskracht nodig op de afdeling administratie en kun je daar een van je pedagogische medewerkers een groter contract door aanbieden?

Een beetje stoer zijn mag

Veel pm’ers kiezen het liefst voor de overzichtelijkheid van één contract waar beide banen onder vallen, maar zouden wel heel graag twee banen combineren. Voor jouw organisatie betekent dit dat je zeer goede afspraken moet maken met de andere organisatie; jij factureert immers aan die instelling. Wat gebeurt er als daar bijvoorbeeld werkzaamheden wegvallen bij een minder jaar? Bij ondernemen hoort altijd een risico, maar beperk deze door duidelijke afspraken te maken en breng elkaars verwachtingen in kaart. Onderhandel flink: detacheren is duur. Ga om de tafel met je partners over kosten die je samen gaat delen. Spreek af hoe de kosten en de risico’s verdeeld worden, en wie de kosten ‘voorschiet’.

Werving

Hoe val je nog op met je wervingscampagnes? Heel simpel: als je een vacature hebt voor een klein aantal uren, roep dan van de daken dat je open staat voor een combi-baan, juist ook omdat jouw organisatie altijd graag samenwerkt met mensen die meer in hun mars hebben. Maar wees er ook binnen je organisatie duidelijk over dat je bijvoorbeeld combibanen wilt gaan invoeren. Dat kan maar zo betekenen dat die pedagogisch medewerkers die al buiten de deur aan het neuzen waren op zoek naar een andere baan, nu toch voor jouw organisatie kiezen omdat ze nu wel een groter contract met nog meer variatie in werkzaamheden kunnen krijgen. Ook die medewerker die zich graag ook op andere vlakken verder wil ontwikkelen krijgt nu de kans. Wie blij is, blijft!

Planning

Een beetje overzicht kan geen kwaad als het gaat om het aanbieden van een combinatiebaan. Wees een meester in de planning. Dat vergt wellicht wat werk in het begin, maar hier kun je organisatie breed profijt van hebben. Faciliteer je medewerkers in duidelijke roosters, goed vervoer tussen de twee banen wanneer nodig, werk aan een heldere organisatiestructuur: wie zit waar en is verantwoordelijk voor wat? Als jij je medewerkers in een geoliede machine laat werken verdwijnen mogelijke twijfels over rompslomp en drukte als sneeuw voor de zon bij je medewerker. Hoe beter te combineren, hoe liever je pm’er bij jouw organisatie blijft werken. Een combi-baan gaat niet vanzelf, hoe graag je pm’er het ook wil. Begeleid je mensen, kijk of er extra scholing gewenst is, vraag wat er nodig is om de twee banen op een efficiënte en voor de werknemer gezonde en prettige manier te combineren en overleg dat vervolgens met de andere organisatie. Besef dat je medewerker niet op twee plaatsen tegelijkertijd kan zijn.

En vergeet vooral niet…

Te bekijken hoe je de combinatiebaan aanpakt op de HR-afdeling: onderzoek welke soorten contracten passen bij je organisatie, is dat bijvoorbeeld één groot contract en doorfactureren? Neem contact op met de KvK; voor het detacheren, uitzenden en inzetten van medewerkers bij een andere organisatie ben je bijvoorbeeld verplicht een KvK-inschrijving te doen. Vergeet je dat, dan kan dat financieel flink in de papieren lopen.

Meer lezen over de voordelen van een combinatiebaan? In het e-book vertellen de mensen op de werkvloer hoe zij de dynamiek en veelzijdigheid van de combinatiebaan ervaren. Van HR-afdeling tot pm’er, van zakelijk partner tot locatiemanager. Het e-book is hier te lezen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.