Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ChristenUnie wil af van toeslagen: ‘Te complex’

De ChristenUnie wil af van het huidige belastingstelsel. Alle toeslagen, inclusief de kinderopvangtoeslag, moeten worden geschrapt, vindt de partij. ‘Het huidige stelsel is hopeloos onrechtvaardig.’
CU-partijleider Gert-Jan Segers. Foto: ANP

Regeringspartij de ChristenUnie (CU) presenteerde maandag het plan voor een drastische hervorming van het belastingstelsel. Het stelsel is onderdeel van het verkiezingsprogramma dat in december 2020 verschijnt. ‘Het huidige stelsel is hopeloos onrechtvaardig, complex en individualistisch. De affaire rond de kinderopvangtoeslag was voor mij het laatste zetje’, zegt kandidaat-Kamerlid Pieter Grinwis (CU) in een interview met het Nederlands Dagblad.

Nieuw belastingstelsel

Hij is de ontwerper van een geheel nieuw belastingstelsel. Daarin keert hij terug naar de basis: simpele belastingheffing. Alle toeslagen worden in dit ontwerp geschrapt: de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag, de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de hypotheekrenteaftrek en de zelfstandigenaftrek. ‘Dat maakt de uitvoering een stuk eenvoudiger’, zegt Grinwis in een interview met de Volkskrant.

De partij stelt voor om ouders voor de kinderopvang een eigen bijdrage van zo’n 25 cent per uur te laten betalen. Ook moet de zorgtoeslag automatisch verrekend worden met de zorgpremie. Daardoor moet voorkomen worden dat mensen vergeten om toeslagen aan te vragen, waar ze eigenlijk wel recht op hebben.

Basisinkomen

De afschaf van de toeslagen heeft grote gevolgen voor de koopkracht van huishoudens. De CU wil dit op drie manieren compenseren:

  • Elk huishouden krijgt een basiskorting, een soort basisinkomen
  • Belastingverlaging
  • Het minimumloon, de bijstand en de AOW worden verhoogd met 10 procent

11 miljard euro op vooruit

De CU liet het Centraal Planbureau (CPB) berekenen wat dit financieel betekent voor huishoudens en bedrijven. Per saldo verwacht het CPB dat gezinnen er ruim 11 miljard euro op vooruit gaan. Het bedrijfsleven gaat er volgens de berekeningen 8 miljard op áchteruit. CU-partijleider Gert-Jan Segers: ‘Dat is een inhaalslag voor de scheefgetrokken welvaartsverdeling in de afgelopen jaren. Maar we pakken vooral belastingontwijking van grote bedrijven aan, niet het midden- en kleinbedrijf of familiebedrijven.’

Lees het volledige artikel in de Volkskrant >>

Bronnen: Nederlands Dagblad, de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.