Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking: geef kinderen de eerste 1000 dagen een eerlijke start

Minister Hugo de Jonge (VWS) gaf in september 2018 het startsein voor het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Het doel: op lokaal niveau coalities met professionals vormen, die samenwerken om kinderen in de eerste 1.000 dagen een eerlijke start te geven. Er is nu een checklist beschikbaar met basisprincipes voor deze coalities.
iStock

Ongeveer 14 procent van de baby’s die wordt geboren, heeft een valse start. Per jaar lopen 800 tot 1.700 baby’s het risico later uit huis te worden geplaatst omdat zij in zeer kwetsbare gezinnen opgroeien. Als zij in de eerste duizend dagen van hun leven worden blootgesteld aan stress, rook, slechte voeding, mishandeling en andere risicofactoren, betekent dit onherroepelijk een achterstand in de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

1.000 dagen

De eerste duizend dagen van ons leven zijn dus essentieel voor de verdere ontwikkeling. Het kabinet besloot daarom in 2018 41 miljoen euro beschikbaar te stellen om te investeren in de eerste duizend dagen.

Coalities

Dat geld is onder andere bedoeld voor de vorming en uitvoering van lokale coalities. De coalities Kansrijke Start hebben als doel te zorgen voor een gezamenlijke aanpak rondom de eerste 1.000 dagen van het leven van kinderen, met speciale aandacht voor kwetsbare gezinnen.

Landelijk programma

Een goede verbinding tussen het landelijke programma Kansrijke Start en de (voor een belangrijk deel nog te vormen) coalities is van groot belang om het programma te laten slagen.De bedoeling is dat overal in het land lokale coalities rondom de eerste 1000 dagen worden opgericht en diebij voorkeur bestaan uit partijen als: gemeente(n), zorgverzekeraar, verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, jeugdhulp, volwassen-ggz, kinderopvang en andere relevante lokale partners.

Basisprincipes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een checklist met basisprincipes gepubliceerd, waaraan de lokale coalitie Kansrijke Start moet voldoen.

De coalitie:

  • Werkt aan gezamenlijke afspraken over een goede ketenaanpak rondom de eerste 1000 dagen van kinderen (van -10 maanden t/m 2 jaar) en hun inzet bij kwetsbare gezinnen: goed signaleren, goed verwijzen en optimaal begeleiden van kwetsbare gezinnen voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte. De afspraken en resultaten worden gemonitord en geëvalueerd.
  • Gaat uit van beschikbare cijfers op lokaal niveau rondom kwetsbare kinderen/gezinnen, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de perinatale atlas (vanaf begin 2019) en de kwetsbaarheidsatlas (vanaf medio 2019). Op basis daarvan wordt bekeken welke problematiek aandacht vraagt en welke gemeentelijke sectoren en lokale of regionale partners aangesloten moeten worden.
  • Maakt een goed onderbouwde keuze uit de menukaart met beschikbare landelijke maatregelen, effectieve interventies, goede praktijken en werkzame elementen. Voor Nu Niet Zwanger ouders die geen anticonceptie kunnen betalen gaat de coalitie op zoek naar een voorziening voor anticonceptie.
  • Zorgt voor een optimale samenwerking tussen het medische en sociale domein (zoals jeugdhulp, volwassen hulpverlening, wijkteam en schuldhulpverlening) rondom de zwangerschap van kwetsbare ouders/gezinnen. Daarbij leren verschillende professionals elkaar kennen en weten ze wie welke verantwoordelijkheid en expertise heeft. De coalitie bouwt zoveel mogelijk voort op bestaande lokale netwerken of organisaties die al contact hebben met kwetsbare gezinnen en maakt bij voorkeur gebruik van Ros’sen, regionale consortia en bestaande samenwerkingsverbanden zoals VSV’s.

Bekijk de Checklist Basisprincipes lokale coalities Kansrijke Start >>

De minister wil daarnaast de Wet publieke gezondheid aanpassen zodat kwetsbare ouders al voor de geboorte ondersteuning en begeleiding krijgen via de JGZ. Nu is het wettelijk zo geregeld dat de jeugdgezondheidszorg pas wordt ingezet vanaf de geboorte. Lees meer over het programma Kansrijke Start

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.