Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Celstraf geëist voor fraude met opvangtoeslag

Tegen vier verdachten die worden beschuldigd van het frauderen met het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tot 14 maanden cel geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het viertal zou een sleutelfunctie hebben gehad bij de grootschalige fraude, waarbij voor tientallen mensen in Amsterdam en Almere de toeslag ten onrechte is aangevraagd.
Celstraf geëist voor fraude met opvangtoeslag
Foto: ANP

Het nadeel voor de schatkist is volgens het OM opgelopen tot 7 ton. De verdachten (twee mannen en twee vrouwen) verleidden moeders van jonge kinderen aan de fraude mee te doen door hen financiële beloften te doen. Dat waren moeders die geen gebruikmaakten van kinderopvang en dus ook geen recht hadden op de toeslag.

Werk- en celstraffen

21 van hen zijn eerder al door de rechtbank veroordeeld tot werk- en celstraffen en moeten de ten onrechte ontvangen bedragen terugbetalen. Vrijdag hoorde een moeder 140 uur werkstraf tegen zich eisen, naast een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Deze vrouw zou ruim 40.000 aan kinderopvangtoeslag hebben opgestreken; ook zij moet dit geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

In eigen zak

De vier organisatoren dienden de aanvragen bij de Belastingdienst in en staken in de meeste gevallen de helft van de uitbetaalde toeslagen in eigen zak. Drie van de vier vroegen ook op eigen naam toeslagen aan.

Fraude met kinderopvangtoeslag komt zo af en toe voor, zoals vorig jaar toen een criminele bende voor 200.000 euro fraude pleegde door toeslagen aan te vragen voor tweelingen die niet bestonden. Dit kost de staat veel geld. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.