Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CDA: kinderopvangtoeslag toch niet omlaag

CDA

Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor midden- en hogere inkomens toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd. In het Lente-akkoord sprak de partij samen met GroenLinks, D66, VVD en de Christenunie af dat gezinnen met een inkomen van 80.000 euro minder kinderopvangtoeslag zouden ontvangen. Vanaf een inkomen van 118.000 euro zou de toeslag helemaal vervallen.

Ruggegraat
Buma ziet om zich heen dat ouders in de knoei komen en dat de partner met het lagere inkomen voor de vraag komt te staan of het nog wel loont om te blijven werken. ‘De werkende ouders vormen de ruggegraat van de economie’aldus Buma in de Volkskrant. ‘Zij zijn de hoeksteen van de samenleving. Dit draagt bij aan de oplossing van de crisis.’ GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap noemt de uitspraken van Buma ‘holle verkiezingsretoriek’. Volgens haar werpt ‘het CDA zich plotseling op als hoeder van de kinderopvang’, terwijl het jarenlang tegen plannen van GroenLinks hiervoor was.

Moeilijke keuze
Buma liet tegenover de NOS weten dat het CDA afspraken uit het Vijfpartijenakkoord en het regeerakkoord over bezuinigingen in 2013, die het zelf maakte, wil terugdraaien. De partij wil zo voorkomen dat ouders niet voor de moeilijke keuze komen te staan dat ze misschien wel moeten stoppen met werken, omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen.

Mark Rutte
‘Een derde van de kinderopvangkosten blijft vergoed’, zegt Buma. De CDA-leider denkt dat de andere partijen waarmee de afspraken zijn gemaakt, zich achter het CDA zullen scharen. VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte zei eerder de zorgen van mensen over maatregelen als bezuinigingen op kinderopvang te begrijpen.

Bron: ANP
ANP Photo

2 REACTIES

  1. Dat de VVD dit ook wil was al langer bekend.. Wat GroenLinks daarentegen klaarmaakt is het synoniem voor hypocriet. Notabene een handtekeningenactie opzetten om bezuinigingen terug te draaien.. en wanneer ze aan mogen schuiven bij de besprekingen over het Lente Akkoord, zijn ze de hele handtekeningen petitie plotsklaps vergeten: ”ja dat hoort nu eenmaal bij onderhandelingen”, was de beterming van Sap. Wat een kolder! En nu een andere partij aanwijzen (welke in haar fundament zaken aan het herzien & ontwikkelen is) als het zwarte schaap. Dit geheel ter eigen gewin waar ze, gezien de actie tijdens het LA, absoluut gewoon geen recht op hebben..

  2. Lees alle reacties
  3. Dat de VVD dit ook wil was al langer bekend.. Wat GroenLinks daarentegen klaarmaakt is het synoniem voor hypocriet. Notabene een handtekeningenactie opzetten om bezuinigingen terug te draaien.. en wanneer ze aan mogen schuiven bij de besprekingen over het Lente Akkoord, zijn ze de hele handtekeningen petitie plotsklaps vergeten: ”ja dat hoort nu eenmaal bij onderhandelingen”, was de beterming van Sap. Wat een kolder! En nu een andere partij aanwijzen (welke in haar fundament zaken aan het herzien & ontwikkelen is) als het zwarte schaap. Dit geheel ter eigen gewin waar ze, gezien de actie tijdens het LA, absoluut gewoon geen recht op hebben..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.