Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA en PvdA kritisch over plannen Kamp

Niet alle Kamerleden zijn enthousiast over de bezuinigingsplannen voor de kinderopvang die minister Kamp presenteerde. Het CDA is bezorgd. Edyy van Hijum zei ‘niet op voorhand te kunnen instemmen met de plannen van Kamp.’ Ook de PvdA is kritisch.

Contractbreuk
Donderdag is een debat in de Kamer gepland met Kamp over de kinderopvangtoeslag. Van Hijum spreekt van een contractbreuk omdat de plannen de basisafspraak dat de overheid, ouders en werkgevers ieder een derde van de kinderopvangkosten voor hun rekening nemen niet nakomen. Volgens de CDA’er worden welliswaar hogere inkomens getroffen (huishouden waar in totaal minimaal 90.000 euro wordt verdiend). ‘Maar het gevolg zal zijn dat ook hier stellen de afweging maken: op deze manier loont het niet om allebei te werken of om meer te gaan werken.’

‘Meer mensen aan de slag’
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer vreest dat stellen met hogere inkomens vaker de afweging zullen maken dat een van de partners dan maar niet of minder gaat werken. Terwijl met de vergrijzing het juist de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan. de kritiek van het CDA gaat vooral om de bezuinigingen die vanaf 2013 gaan gelden. Van Hijum vindt dat Kamp goed gelet heeft op de koopkracht en arbeidsparticipatie van lageren en hogere inkomens. Maar de koppeling tussen kinderopvangtoeslag en het aantal gewerkte uren kan wat hem betreft scherper omdat het in deze plannen nog steeds mogelijk is om meer uren in rekening te brengen dat er gewerkt is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.