Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Ziekteverzuim kinderopvang stijgt het hardst

Het ziekteverzuim onder werknemers in de sector zorg en welzijn was in het tweede kwartaal van 2021 het hoogst sinds 2003: 6,5 procent. Dit betekent dat van elke duizend werkdagen 65 zijn verzuimd wegens ziekte. Opvallend is dat het ziekteverzuim onder kinderopvangmedewerkers (6,9 procent) het hardst is gestegen ten opzichte van vorig jaar.
cbs-ziekteverzuim-kinderopvang-stijgt-het-hardst
nadia_snopek / stock.adobe.com

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn ligt al jaren hoger dan in andere bedrijfstakken. Het gemiddelde verzuim van werknemers in alle bedrijfstakken lag in het tweede kwartaal van 2021 op 4,7 procent.

Gemiddelde van de sector

6,5 procent is het gemiddelde van het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn: de percentages lopen uiteen van 4,5 bij ‘overige zorg en welzijn’ (waaronder tandartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten) tot 7,9 procent in de verpleging, verzorging en thuiszorg.

Ziekteverzuim in kinderopvang groeit hard

Opvallend is dat van alle branches het verschil met het ziekteverzuim van vorig jaar het grootst is in de kinderopvang en huisartsen en gezondheidscentra. In de kinderopvang was het verzuimpercentage 1,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Waar het ziekteverzuim in de kinderopvang nu ligt op 6,9 procent was dit in 2020 nog 5,8 procent en in 2019 5,2. Het CBS merkt wel op dat uit de cijfers niet af te leiden is in hoeverre de coronapandemie heeft bijgedragen aan het ziekteverzuim.

Bekijk alle cijfers in de tabellen van het CBS >>

Bron: CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.