Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Catastrofe dreigt voor veel peuters’

Sociaal Werk Nederland en de Brancheorganisatie Kinderopvang reageren teleurgesteld op de brief van minister van Onderwijs Arie Slob. Hij gaf vijf mogelijke scenario’s om de onderwijsachterstandsmiddelen op een andere manier over gemeenten te verdelen. Ook deelde hij mee dat doelgroeppeuters voortaan 16 uur per week terecht moeten kunnen in de peuteropvang.
Foto: ANP

Volgens Marijke Vos, voorzitter van Sociaal Werk Nederland (SWN) zijn deze keuzes ‘een ramp, niets meer en niets minder’. Ze heeft vooral zorgen over de gevolgen voor peuters en pedagogisch begeleiders in de grote steden die in bijna alle scenario’s minder te besteden hebben aan kinderen met een (taal)achterstand. Ze spreekt van een ‘catastrofe’.

Kaalslag

‘Als je tot je laat doordringen wat de mooie woorden over investeren in onderwijskansen wérkelijk voorstellen? Dan zie je een duivels dilemma: kaalslag in grote gemeenten of niets extra’s voor de kleinere. Terwijl natuurlijk álle peuters in Nederland recht hebben op goede pedagogische ondersteuning, het wegwerken van taalachterstanden en het vergroten van hun kansen in het onderwijs.’ Dit schrijft Vos in een blog op de website van SWN.

Basisvoorziening

De SWN-voorzitter is ook teleurgesteld dat er met geen woord wordt gerept over een basisvoorziening voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar: 16 uur per week kinderopvang/peuterspeelzaal. Daar is Brancheorganisatie Kinderopvang ook verbaasd over. ‘Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het op z’n zachtst gezegd een gemiste kans dat het Ministerie van OCW zo stevig vasthoudt aan de scheiding tussen de twee rollen die kinderopvang maatschappelijk – in combinatie! – vervult: gerichte ontwikkelingsstimulering voor jonge kinderen én een faciliterende voorziening om arbeid en zorg te combineren. De door Slob aangegeven strikte scheiding van de middelen vergroot het risico op segregatie. VVE-aanbod uitsluitend voor doelgroepkinderen, alle andere peuters gaan naar de ‘reguliere’ peuteropvang. ‘

Algemeen Overleg

Op 14 februari 2018 vindt een Algemeen Overleg plaats in de Tweede Kamer. Brancheorganisatie Kinderopvang zal samen met andere branchepartijen inzetten op onderstaande punten:

  • Alle peuters hebben recht op minimaal 16 uur toegang tot een voorschoolse voorziening met veel aandacht voor ontwikkeling en educatie.
  • De kwaliteit van deze voorzieningen is hoog en de financiële/administratieve toegankelijkheid is laagdrempelig.
  • Ouders hebben maximale vrijheid in hun keuze voor een peutervoorziening.
  • Ondernemers hebben een gelijk speelveld om hun aanbod te exploiteren.

Niet achterblijven

Marijke Vos voegt daaraan toe: ‘Wat zou het mooi zijn als al die peuters met verschillende achtergronden sámen naar een voorschoolse voorziening zouden gaan. Als je met zoveel partijen een vuist weet te maken, kan een kabinet niet achterblijven, zou je zeggen. Maar helaas lijkt onze vurige, breed gedeelde oproep om te komen tot een sterke, gemeenschappelijke voorschoolse voorziening voor alle kinderen vooralsnog tevergeefs. Sterker nog: zelfs de huidige voorzieningen voor kinderen met achterstanden zijn niet meer veilig.’

Lees de blog van Marijke Vos hier


Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan 170 miljoen extra te investeren in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie. Dat heeft grote consequenties voor VVE-aanbieders, bijvoorbeeld dat er vanaf 2020 een minimaal aanbod moet worden gerealiseerd van 16 uur per week. In een brief aan de Tweede Kamer legt Arie Slob, minister van Onderwijs, uit hoe hij dit wil organiseren. Lees meer in dit artikel


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.