Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-overleg weer van start: FNV hoopt met goede cao ‘harde acties’ te voorkomen

Werkgeverspartijen BK en BMK en vakbonden FNV en CNV schuiven maandag 23 januari weer aan de cao-onderhandelingstafel. De vakbonden hopen alsnog een goede cao voor de 111.000 werknemers in de kinderopvang af te spreken en zo ‘harde acties te voorkomen’, zegt FNV.
cao-overleg-weer-van-start-fnv-hoopt-met-goede-cao-harde-acties-te-voorkomen
Alexa / Pixabay

Ook werkgeverspartijen BK en BMK hopen dat de aanstaande onderhandelingen vruchtbaar zullen verlopen en zeggen in een gezamenlijke reactie: ‘We hopen spoedig tot een onderhandelaarsakkoord te komen dat passend is voor de sector.’

Cao-onderhandelingen

In november 2022 liepen de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang stuk, omdat werkgeverspartijen en vakbonden het niet eens werden over de loonstijging. Werkgevers kwamen met een eindbod van ruim 10 procent loonstijging over twee jaar verspreid. FNV was het daar niet mee eens en trok de stekker uit de onderhandelingen.

Balans

BK en BMK zeiden destijds in een gezamenlijke reactie: ‘Het is belangrijk dat de werkgevers de balans bewaken tussen drie pijlers: 1) het belang van de medewerkers, 2) de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de kinderopvang voor ouders en 3) de gezonde en toekomstbestendige bedrijfsvoering van de kinderopvangorganisaties. Met dit eindbod wordt deze balans bewaakt, krijgen de medewerkers een welverdiende en bovengemiddelde loonstijging met doorgroeiperspectief, hoeven de uurtarieven niet nog extra omhoog, en komt de financiële bedrijfsvoering van de organisaties niet extra onder druk te staan.’ In een flyer werd dit loonbod toegelicht.

Acties

In december liet FNV weten dat medewerkers bereid zijn actie te voeren voor een betere cao, waaronder een of meerdere dagen het werk neerleggen. Volgens FNV zijn leden van de vakbond al gestart met posteracties, maar met nieuwe onderhandelingen hoopt de vakbond ‘harde acties’, zoals stakingen, te voorkomen. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Staken is het laatste wat onze leden willen, ze zijn ontzettend loyaal. Omdat juist ouders en kinderen de dupe zijn van een staking.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.