Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-onderhandelingen kinderopvang worden hervat

De cao-onderhandelingen voor de kinderopvang worden weer hervat. In maart liepen de onderhandelingen vast vanwege onenigheid over de niet-groepsgebonden uren.
AdobeStock

De vakbonden en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hadden al overeenstemming over een paar afspraken. Een belangrijke afspraak was een loonsverhoging voor pedagogisch medewerkers van 2,25% op 1 april 2018 en 3% op 1 januari 2019. Er was een akkoord over de flexibele inzet van medewerkers. Maar bij het onderwerp ‘taakuren’ bleken de neuzen bij de werkgevers niet dezelfde kant op te staan.

Ondergrens taakuren

Brancheorganisatie Kinderopvang was het niet eens met het voorstel om ondernemers een minimumgrens op te leggen van 37,5 taakuren per jaar. Alle organisaties wilden een onderzoek naar het huidige gebruik van deze uren. Maar terwijl de vakbonden en BMK toch de 37,5 uur als ondergrens wilden hanteren, pleitte de Brancheorganisatie ervoor om de uitkomsten van het onderzoek af te wachten en de huidige afspraken binnen organisaties in stand te houden als deze naar wens van werkgever en werknemer zijn.

Agenda

Het onderwerp niet-groepsgebonden uren staat ook tijdens de nieuwe onderhandelingen weer op de agenda. Dit meldt de FNV. De eerste bijeenkomst vindt plaats in de week van 28 mei. De huidige cao kinderopvang liep op 31 december 2017 af.


Lees in dit artikel de reacties van FNV-onderhandelaar Ilse van der Weiden, BMK-voorzitter Sharon Gesthuizen en onderhandelaar van de Brancheorganisatie Ramon Rikken over het vastlopen van de vorige onderhandelingen voor een nieuwe cao.


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.