Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cao-onderhandeling gestart: FNV zet terugdringen personeelstekort en werkdruk bovenaan de lijst

De onderhandelingen voor de nieuwe cao Kinderopvang zijn van start. Cao-partijen Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), FNV en CNV kwamen samen op dinsdag 13 september 2022 voor een verkennende startbijeenkomst. Daarbij hebben alle partijen hun voorstellen gepresenteerd.
cao-onderhandeling-gestart-fnv-zet-terugdringen-personeelstekort-en-werkdruk-bovenaan-de-lijst
Foto gemaakt tijdens de FNV-stakingsdag op 14 september 2021. Foto: Bart Maat/ANP

Dat melden FNV en de BK.

Het terugdringen van het enorme personeelstekort en de hoge werkdruk in de kinderopvang staat bovenaan het lijstje bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang, zegt Sabrina Sanches, bestuurder FNV Kinderopvang. ‘De vorige week gepresenteerde plannen van het kabinet om het personeelstekort en daarmee ook de werkdruk aan te pakken klinken mooi, maar het water staat de werknemers in de kinderopvang aan de lippen. Er moet nu wat gebeuren, elke dag is een dag te laat.’

Voorstellen

Op dinsdag 13 september werden de voorstellen van de cao-partijen middels een inzetbrief aan elkaar gepresenteerd tijdens de eerste onderhandelingsdag voor een nieuwe cao Kinderopvang. De BK zegt daarover onder meer: ‘Het is van belang dat de kinderopvang een aantrekkelijke sector blijft om in te werken voor de huidige medewerkers maar ook voor nieuwe medewerkers. Wij willen goede kwaliteit kinderopvang voor alle kinderen in Nederland. De cao is een belangrijk instrument om dit te realiseren.’ Bekijk de voorstellen van de BK in haar inzetbrief >>

FNV wil salarissen omhoog

Vandaag, op de Dag van de Pedagogisch Professional worden de werknemers in het zonnetje gezet door de werkgevers en ouders van de kinderen. Sanches: ‘Dat verdienen ze ook, want ze werken iedere dag keihard. Maar het werken in de sector moet wel aantrekkelijker worden, want we hebben te maken met enorme personeelstekorten. Daarvoor moeten ook de salarissen omhoog.’ FNV zet onder meer in op het meestijgen van de lonen met de inflatie. Daarbovenop wil de vakbond een loonsverhoging van € 100 bruto per maand voor alle werknemers en een minimumloon van € 14 per uur. ‘Daardoor zullen de werknemers in de laagste salarisschalen er flink op vooruit gaan’, meldt FNV in een persbericht.

Investeren in werknemers en kinderen

De vakbond wil dat de sector investeert in de huidige, maar ook toekomstige werknemers. Sanches: ‘Dat doe je niet alleen met meer loon, maar ook door de werkdruk te verlagen. De groepen met kinderen zijn te groot en er gaat veel tijd verloren aan administratie. Tijd die veel beter in de kinderen op de groep gestoken kan worden.’ Bekijk de inzetbrief van de FNV voor de cao Kinderopvang.

Groepshulpen en kleinere groepen

FNV Zorg & Welzijn trekt al langer aan de bel over hoge werkdruk als gevolg van het personeelstekort. De vakbond kwam met een aantal oplossingen, waaronder het weer inzetten van vaste groepshulpen. Sanches: ‘Daar lijkt minister Van Gennip nu wel oren naar te hebben, maar dan moet je dat wel serieus aanpakken. Dus geen tijdelijke contracten, maar een vaste groepshulp op de groep, met een fatsoenlijke beloning.’  FNV wil ook dat de groepen kleiner worden om zo de werkdruk te verlagen. Sanches: ‘Zo krijg je meer tijd voor aandacht voor de kinderen.’

Maatschappelijke gevolgen

De vakbond ziet de problemen in de kinderopvang alleen maar groter worden als er niet snel wat gebeurt. Sanches: ‘Er staan nu al 5.000 vacatures open, wat gebeurt er als in 2025 de kinderopvang bijna gratis wordt?’ Nu al zijn er door de oplopende personeelstekorten steeds meer kinderdagverblijven die tijdelijk locaties of groepen sluiten. Er zijn zelfs organisaties die contracten met ouders hebben opgezegd. Sanches: ‘We hebben in de coronaperiode gezien wat dat voor een impact heeft op de maatschappij; ouders die niet of minder kunnen werken omdat de kinderen thuis zijn. De oplossing ligt niet alleen in Den Haag, met de plannen van de minister, maar ook bij de werkgevers.’

De komende tijd staan we voor enorme dilemma’s. De meeste organisaties zijn gestart met het maken van de begroting voor 2023 en staan voor ‘open eindjes’. De kosten gaan mogelijk flink verder stijgen. Wat gaat de cao doen, gaan de lonen omhoog, wat doen we met de torenhoge energieprijzen en de kosten van voeding? Lees de blog van Ilse Raasing

3 REACTIES

  1. WisKids heeft helemaal gelijk, wij hebben een groep van 12 kinderen. Hier staan we met 3 pedagogisch medewerkers op soms mogen we met 2 pedagogisch medewerkers op staan, maar dan hebben we geen baby’s. Wij mogen en kunnen alle dagen met 3 pedagogisch medewerkers staan, dit zorg voor meer tijd voor de kinderen. Extra salaris én een groepskracht zet die kwaliteit echt weer onder druk. Natuurlijk kan dit wel weer doorberekend worden naar de ouders, maar dan gaat de inflatie ook weer omhoog.
    Wat betreft Judy, ik ben ervan overtuigd dat je kwaliteit en een vast gezicht op de groep, beter voor elkaar kan krijgen met vaste pedagogisch medewerkers en niet als zzp’er.

  2. Lees alle reacties
  3. Advies voor de onderhandelingen: laat een gelijkstelling ook echt volledig gelden als gelijkstelling en laat daarmee een pm-er ook echt gelijkgesteld zijn! (Zoals de naam duidelijk aangeeft) Ik heb een officieel assesmemt afgenomen, via de FCB, en ben met vlag en wimpel geslaagd.
    Ik ben daarmee door de FCB gelijkgesteld en mag volledig als volwaardig pm-er overal werken, bij elke organisatie in heel NL, maar volgens FCB mag er met een toegekende gelijkstelling niet als ZZPer gewerkt worden… :{ Heel vreemd, en heel dubbel… Dit is een hele vreemde regel, die mensen op deze manier als pm-er uitsluit van werken als zz-per, en uitsluit om de keus te maken voor een beter financiele toekomst. En daarnaast ook uitsluit als volwaardig! pm-er. Ik vind dit onbegrijplijk!!!

  4. als je de lonen wilt verhogen en ook een vaste groepshulp op de groep dan wordt het wel heel erg duur voor de werkgevers. de te grote groepen zijn er alleen bij de BSO? want op de kdv’s worden de groepen bepaald door de BKR/kind ratio, dan mogen er op de groepen soms niet meer dan 9 kinderen aanwezig zijn, omdat er 3 baby’s opgevangen worden. Of is dat bij sommige kdv’s niet zo?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.